17 Απρίλιος 2015, 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2015, 17:20

Από Δευτέρα οι αιτήσεις για τις παροχές κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

  • 3,8 εκατ. Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπύρος Τσαντόπουλος)

Από τις 20 Απριλίου έως και τις 20 Μαΐου θα μπορούν οι δικαιούχοι των παροχών που προβλέπονται στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης να καταθέτουν τις αιτήσεις τους. Με βάση τα όσα διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου, μετά τη λήξη της προθεσμίας το πρόγραμμα θα κλείσει για ένα μήνα και άμεσα θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί, αναμένεται να γίνει ατελώς επανασύνδεση του ρεύματος σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ενώ σε περίπου 150.000 νοικοκυριά θα δοθούν δωρεάν μέχρι και 300 κιλοβατώρες το μήνα για λογαριασμούς που θα εκδοθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Σε 30.000 νοικοκυριά θα δοθεί επίδομα ενοικίου που ξεκινά από τα 70 ευρώ το μήνα (για μεμονωμένο άτομο) και μπορεί να φτάσει έως τα 220 ευρώ (για οικογένειες). Αντίστοιχο με τα ποσά του επιδόματος ενοικίου θα είναι και το επίδομα διατροφής, που θα δίνεται σε πιστωτική κάρτα η οποία θα επιτρέπει μόνο την αγορά τροφίμων.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με την χρήση των κωδικών του δικαιούχου στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXISnet).

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής που θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ.