17 Απρίλιος 2015, 18:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2015, 18:05

El Mundo: Τι θα αλλάξει ένα Grexit στην Ελλάδα

  • El Mundo: Τι θα αλλάξει ένα Grexit στην Ελλάδα

Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν το σενάριο, σήμερα, του Grexit γίνει αύριο πραγματικότητα, διερωτάται ο Εκτόρ Εστέπα, αρθρογράφος της El Mundo. «Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι είναι απρόβλεπτοι, το ενδεχόμενο ενός Grexit θα είναι ζημιογόνο για τη χώρα» αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον Εκτόρ Εστέπα οι οικονομικές συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι οι ακόλουθες:

  1. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί αμέσως και ένα νέο θα πρέπει να τυπωθεί. Ωστόσο, πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτό; Σε παρόμοιες περιπτώσεις το νόμισμα υποτιμήθηκε μεταξύ 45% και 85%. Διάφοροι σύμβουλοι προβλέπουν ότι η υποτίμηση (για την Ελλάδα) θα κυμανθεί μεταξύ 20% και 30%, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι προσωρινό.
  2. Αυτή η υποτίμηση θα δυσκολέψει τις επιχειρήσεις να κάνουν εισαγωγές, όπως πριν. Έτσι, θα σημειωθούν προβλήματα εφοδιασμού σε ιατρικά υλικά και πετρέλαιο.
  3. Όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χρέη σε ευρώ, θα πτωχεύσουν.
  4. Το ίδιο θα συμβεί και με τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων τα κεφάλαια κλυδωνίζονται εδώ και καιρό.
  5. Οι επενδύσεις στη χώρα θα μειωθούν κι άλλο.
  6. Το ΑΕΠ της χώρας είναι πολύ πιθανό να μειωθεί πολύ περισσότερο από το 10% μέσα στους επόμενους μήνες.
  7. Όλα αυτά κάνουν ορατό τον κίνδυνο να προκληθεί ένα μαζικό κύμα φυγής των Ελλήνων στην Ευρώπη σε αναζήτηση εργασίας που θα πληρώνει σε ευρώ.