17 Απρίλιος 2015, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2015, 12:19

Κρίσιμες εκλογές στα Κατεχόμενα με τον Έρογλου να παραμένει φαβορί

  • Κρίσιμες εκλογές στα Κατεχόμενα με τον Έρογλου να παραμένει φαβορί

Δύο 24ωρα απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στο πλαίσιο της 7ης εκλογικής «προεδρικής» αναμέτρησης στην «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία έχει αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία.

Τον νικητή των εκλογών της 19ης Απριλίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα τον αναγνωρίσει όπως και όλους τους προηγούμενους, ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και όχι ως «πρόεδρο» της «ΤΔΒΚ». Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ψηφίζουν και Τούρκοι από την Τουρκία, οι οποίοι έχουν πάρει «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» και οι οποίοι είναι περισσότεροι των Τουρκοκυπρίων. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 176.916.

Οι πρώτες εκλογές έγιναν το 1985. Στις προηγούμενες έξι εκλογικές αναμετρήσεις τέσσερις φορές νίκησε ο Ραούφ Ντενκτάς, μία ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μία, το 2010, ο Ντερβίς Έρογλου.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για να υπάρξει νικητής θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, στις 26 Απριλίου, αφού φαίνεται ότι ουδείς των υποψηφίων θα συγκεντρώσει μεθαύριο 50+1%.

Οι βασικοί υποψήφιοι είναι ο εθνικιστής βετεράνος πολιτικός Ντερβίς Έρογλου και ο φιλελεύθερος Kουντρέτ Οζερσάι, που εκπροσωπούν τη δεξιά, η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Σιμπέλ Σιμπέρ και ο νεωτεριστής πολιτικός Mουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές με νέα δυναμική και ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Υποψήφιοι είναι και οι Mουσταφά Ονουρέρ, Mουσταφά Ουλάς και Αρίφ Κιρτάγκ.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο προηγείται ο Ντερβίς Έρογλου. Στον δεύτερο γύρο αναμένεται να περάσουν οι Έρογλου και Σιμπέρ, ωστόσο οι περισσότερες έρευνες δείχνουν νικητή τον πρώτο.

Ωστόσο, δύο δημοσκοπήσεις από το γραφείο Gezisi, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν ότι ο Έρογλου προηγείται στον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο αντίπαλος του θα είναι ο Aκιντζί, ο οποίος και θα κερδίσει με άνετη διαφορά.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ακιντζί θεωρείται ο καταλληλότερος για να λύσει το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, έρχεται πρώτος με ποσοστό 38,2%, δεύτερος ο Ντερβίς Ερογλου με 26,8%, τρίτη η Σιμπέλ Σιμπέρ με 21,6% και τέταρτος ο Κουντρέτ Οζερσάι με 13,4%.