17 Απρίλιος 2015, 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2015, 10:59

Τα 12 λεπτά του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μπαράκ Ομπάμα

  • Τα 12 λεπτά του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μπαράκ Ομπάμα
    Το τετ-α-τετ του Αμερικανού προέδρου με τον υπουργό Οικονομικών (Φωτ.: Δημήτρης Πανάγος)
  • Τα 12 λεπτά του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μπαράκ Ομπάμα
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν (Φωτ.: Δημήτρης Πανάγος)

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο της εκδήλωσης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο.

Εκείνο που έκανε εντύπωση είναι πως ο Ομπάμα έβαλε στην άκρη το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου και αφιέρωσε πάνω από 10 λεπτά στον Έλληνα υπουργό, προκαλώντας μάλιστα (απ' ό,τι αναφέρουν τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης) ενόχληση σε κάποιους συμβούλους του.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με Έλληνα υπουργό για τόσο χρόνο στη συγκεκριμένη εκδήλωση – δικαιολογημένα όμως, με δεδομένο το πόσο ενδιαφέρει τις ΗΠΑ το ελληνικό ζήτημα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ο Ομπάμα φάνηκε να ακούει με προσοχή τον υπουργό ο οποίος σπάζοντας πρωτόκολλο πολλών ετών εμφανίστηκε ενώπιον του Αμερικανού προέδρου χωρίς γραβάτα.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνομιλία με τον Ομπάμα, μια και κατάλαβε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αλληλέγγυος προς τον ελληνικό λαό.

Παρόλο που η συνάντηση δεν ήταν επίσημη, ούτε και προγραμματισμένη, ήταν φανερό πως ο Ομπάμα ήθελε να μιλήσει στην ελληνική αποστολή. «Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική συμπαράστασή του στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με τον ιστότοπο mignatiou.com, και πρόσθεσε ότι «είχαμε μια πεντάλεπτη συζήτηση, όπου ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε εκείνος όταν έγινε πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει. Και κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα».

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Ομπάμα ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία. «Εγώ του είπα», τόνισε, «ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν».


Γιάνης Βαρουφάκης - Ρένα Δούρου

Αναφερόμενος στο άτυπο χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία-κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά, στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος». Εξάλλου το ζητούμενο κατά τον Έλληνα υπουργό είναι τι κάνουμε στη μετά τον Ιούνιο εποχή.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.