16 Απρίλιος 2015, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2015, 19:02

Άσυλο, αιώνιοι φοιτητές και Τράπεζα Θεμάτων στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

  • Άσυλο, αιώνιοι φοιτητές και Τράπεζα Θεμάτων στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
    Πολυνομοσχέδιο με αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ετοιμάζει ο Αριστείδης Μπαλτάς (φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελικά το… έθιμο ο κάθε υπουργός να τα αλλάζει όλα στην Παιδεία συνεχίζεται. Ένας ακόμη υπουργός, αυτή τη φορά ο Αριστείδης Μπαλτάς, ετοιμάζει πολυνομοσχέδιο με αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης! Μεταξύ άλλων επαναφέρει το άσυλο στα πανεπιστήμια, ενώ οι φοιτητές (σε ποσοστό 70%) θα συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας θα δώσει διορία περίπου ένα χρόνο στους ήδη εκλεγμένους πρυτάνεις προκειμένου να γίνουν εκλογές με τον νέο νόμο δίνοντας δικαίωμα στους νυν πρυτάνεις να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

​Σε ό,τι αφορά το άσυλο, θα ξεκινήσει διάλογος για την έννοιά του. Διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει και για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, καθώς αυτό που ανακοινώθηκε είναι μεταβατικό.

Για το θέμα των μετεγγραφών ο Αριστείδης είπε ότι στο μέλλον θα είναι ελάχιστες, «αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους». Ειδικά για τους φοιτητές στο ΕΜΠ και το ΑΠΘ, που το ΣτΕ απέρριψε τις μετεγγραφές, αναζητείται λύση ad hoc.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταργείται η επιλογή θεμάτων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθητών των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ, καθώς και των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων (τροπολογία στο νομοσχέδιο υφυπουργού), αφαιρείται η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων (ΕΟΕ) και παραμένει η αρμοδιότητα αυτή εξ ολοκλήρου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ως προαιρετικό, συμβουλευτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές (πολυνομοσχέδιο).