3 Ιούλιος 2013, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:25

Νεκροί οι δύο Μητροπολίτες. Το πόρισμα της Συνόδου Ορθόδοξων Εκκλησιών

  • Έκτακτο: Νεκροί οι δύο Μητροπολίτες στην Συρία

Ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος από το Πατριαρχείο Αντιοχείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Συροϊακωβίτης μητροπολίτης Γιοχάνα Ιμπραχίμ είχαν απαχθεί από τους αντάρτες στο Χαλέπι. Πριν από λίγες μέρες υπήρξε πληροφορία σχετικά με τον θάνατό τους.

Η Διακοινοβουλευτική Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών έλαβε στοιχεία ότι οι μητροπολίτες που είχαν απαχθεί στη Συρία είναι νεκροί, όπως ανέφερε την Κυριακή στους Ρώσους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ζελεζνιάκ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην επετειακή 20η Διακοινοβουλευτική Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αθήνα. Η Σύνοδος περιλαμβάνει ορθόδοξους βουλευτές από 29 χώρες του κόσμου.

Ένοπλοι είχαν απαγάγει τους δύο ιερείς στις 24 Απριλίου του 2013. Λίγες ημέρες πριν υπήρξε η πληροφορία ότι αυτοί είναι νεκροί, αλλά από την πλευρά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε ότι τέτοια στοιχεία δεν διαθέτουν ούτε η πρεσβεία της Ρωσίας στη Συρία ούτε και το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Ο κ. Ζελεζνιάκ ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, αυτοί δυστυχώς είναι νεκροί. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι πληροφορίες, αλλά επιστρέφοντας στη Ρωσία θα προσπαθήσουμε να το μάθουμε, καταφεύγοντας μεταξύ άλλων και στα δίκτυα πληροφοριών που διαθέτει η χώρα μας». Σχολιάζοντας την πληροφορία ότι τους ιερείς απήγαγαν ένοπλοι Τσετσένοι που πολεμούν στο πλευρό της αντιπολίτευσης, ο κ. Ζελεζνιάκ υπενθύμισε ότι πριν από μερικά χρόνια στον Βόρειο Καύκασο υπήρχαν εκπρόσωποι ομάδων ένοπλης βίας από όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής Βουλής δήλωσε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο πέρα από βιαιότητες και δολοφονίες, θα συμμετάσχουν ενεργά σε ανάλογες δραστηριότητες σε οποιοδήποτε καυτό σημείο του κόσμου. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πίσω από την τρομοκρατία δεν βρίσκονται οι θρησκευτικές αξίες, αλλά κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Πρόκειται ξεκάθαρα για εγκληματική δράση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κανένα μέτρο προς υποστήριξη των εγκληματιών υπό οποιοδήποτε πρόσχημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς».

Πηγή: zougla.gr