16 Απρίλιος 2015, 17:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2015, 16:52

«Υψηλάντεια 2015» στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας

  • «Υψηλάντεια 2015» στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας

Ανελλιπώς κάθε χρόνο, από το 1983, ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας Πιερίας «Αλέξανδρος Υψηλάντης» διοργανώνει τις καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις «Υψηλάντεια», οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων και ιδιαίτερα των Οφιτών. Οι φετινές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν από χθες, είναι αφιερωμένες στα «Ταφικά έθιμα στην Αρχαία Ελλάδα και στον Όφι του Πόντου».

Η επίσημη έναρξη των «Υψηλάντειων 2015» πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του συλλόγου στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου – μέλη και φίλους του συλλόγου. Η ομιλία της Ελένης Μεγαλοπούλου, πτυχιούχου του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τράβηξε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα ταφικά έθιμα που ακολουθούσαν πιστά οι αρχαίοι Έλληνες φτάνοντας μέχρι και τον Πόντο. Ακολούθησε ένα διάλειμμα με μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Πόντου από την παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Σούρλα Στα βήματα του Ιερού Λόχου από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Δημοσθένη Σεϊταρίδη και από τον ίδιο τον συγγραφέα. Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απονομή του βραβείου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» στον Γ. Σούρλα, από τον πρόεδρο του συλλόγου Βασίλειο Παραδεισόπουλο. Εκ μέρους του συλλόγου ο πρόεδρος του πρόσφερε και ένα συμβολικό δώρο, ένα αντίγραφο σπάνιου Χάρτη του Πόντου από το αρχείο του Ιωάννη Μεγαλόπουλου.

Σήμερα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας, που παρουσιάζει το έργο Ο πρόεδρος τη χωρί σε σκηνοθεσία Γεωργίου Σαββίδη, στην αίθουσα του συλλόγου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για τα «Υψηλάντεια 2015» στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας εδώ.