16 Απρίλιος 2015, 16:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2015, 16:09

Αμετακίνητος ο Κοντονής, έρχεται σε ρήξη με FIFA-UEFA

  • Αμετακίνητος ο Κοντονής, έρχεται σε ρήξη με FIFA-UEFA
    Φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βήμα δεν κάνει πίσω ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στο θέμα του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα να έρθει σε ευθεία ρήξη με UEFA και FIFA. Παραχώρησε πριν από λίγο έκτακτη συνέντευξη Τύπου, μετά τη διαφωνία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. 

«Η Κυβέρνηση νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και της νεολαίας. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα διοικούνται και θα ελέγχονται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται από το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί απευθείας από τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι διαφορετική», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις αθλητικές ομοσπονδίες και πως τα οικονομικά τους θα ελεγχθούν σε βάθος τριετίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και η Βουλή είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι φορείς από τον ελληνικό λαό και δεν είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν καμία αρμοδιότητα του κράτους.

«Το άρθρο 16 αποτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες, αλλά θα ανακτήσει κι αυτές που κακώς είχαν εκχωρηθεί. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη. Γι' αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός.

»Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι κάνει. Με το νομοσχέδιο πρέπει να δώσουμε απάντηση σε ένα τσουνάμι βίας. Τα κρούσματα βίας αφορούν κυρίως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά έχουν επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα, ακόμη και σε πρωταθλήματα παίδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοντονής.

Επιπλέον πρόσθεσε πως προσπαθούν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενώ διαχειρίζονται τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι μειωμένος κατά 12 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι. Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τονίζοντας πως πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ.

Και κατέληξε λέγοντας πως «η ελληνική Δικαιοσύνη έχει πλέον επίσημο πόρισμα για δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων».