16 Απρίλιος 2015, 15:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2016, 14:33

«Δεν είμαι πλέον έμμισθος σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού», λέει ο Ετιέν Μαχτσουπιάν

  • «Δεν είμαι πλέον έμμισθος σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού», λέει ο Ετιέν Μαχτσουπιάν

Οι δηλώσεις-βόμβα του πρώτου στην ιστορία αρμενικής καταγωγής συμβούλου Τούρκου πρωθυπουργού, φαίνεται ότι προκάλεσαν τέτοιες αντιδράσεις που ο Μαχτσουπιάν επανήλθε για διευκρινίσεις με συνέντευξή του στη Hürriyet.

Ο Μαχτσουπιάν διευκρίνισε ότι λόγω ηλικίας –έγινε 65 χρονών στις 9 Μαρτίου– «αυτομάτως» έχασε το καθεστώς του έμμισθου συμβούλου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και συνεχίζει ως «επίτιμος».

«Βρίσκομαι στο εξωτερικό και συνεχίζω την εργασία μου [ως σύμβουλος του πρωθυπουργού]. Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον δεν αμείβομαι.» Ο Ετιέν Μαχτσουπιάν, πρώην διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Agos, που εκδίδεται στα τουρκικά και τα αρμενικά, διορίστηκε αρχισύμβουλος του Νταβούτογλου τον Οκτώβριο του 2014.

Τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις Μαχτσουπιάν είχε διατυπώσει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.

«Δεν ήταν σωστό να κάνει τέτοια δήλωση με δεδομένο τον τίτλο του συμβούλου που φέρει» είπε ο Μποζκίρ μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Αυτή ήταν και η μόνη επίσημη δήλωση. Γιατί ανεπισήμως, κυβερνητική πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί διέψευσε ότι η απομάκρυνση -ουσιαστικά- του Μαχτσουπιάν συνδέεται με τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας.