16 Απρίλιος 2015, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2015, 11:25

Προκαλούν οι Τούρκοι: Ζητούν η Αγια-Σοφιά να γίνει τζαμί!

  • Προκαλούν οι Τούρκοι: Ζητούν η Αγια-Σοφιά να γίνει τζαμί!

Οργισμένοι από τη θετική στάση μεγάλης μερίδας της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της αναγνώρισης της «σφαγής» ή της «γενοκτονίας» των Αρμένιων, οι Τούρκοι αποφασίζουν να τραβήξουν το σχοινί με την Ελλάδα και να αφήσουν να εννοηθεί ότι η Αγια-Σοφιά θα πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται ως τζαμί.

Οι «πολλές» φωνές που ζητούν να γίνει μουσουλμανικός λατρευτικός χώρος η Αγια-Σοφιά μόνο τυχαίο περιστατικό δεν είναι που εμφανίζονται τώρα, λίγα 24ωρα μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πάπα Φραγκίσκο και λίγες ώρες μετά το βαρύνουσας σημασίας ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο που καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων για να ανοίξει ο δρόμος «σε μια γνήσια συμφιλίωση».

Νωρίτερα και η τουρκική αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι το μουσείο της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να λειτουργεί ως τζαμί.

Ο Μεγάλος Μουφτής Μιφαήλ Χιζλί, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, είπε πως η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει πλέον την Αγια-Σοφιά (που λειτουργεί, επί του παρόντος, ως μουσείο) ως τζαμί». Κι αυτό, ως απάντηση στη ρητή δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου που χαρακτήρισε «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915 εις βάρος των Αρμενίων και της έδωσε το ίδιο αρνητικό βάρος με τις άλλες δύο «προφανείς τραγωδίες» που βίωσε η ανθρωπότητα: το ναζισμό και το σταλινισμό.

Ο Χιζλί τόνισε πως η δήλωση του Πάπα αφήνει να εννοηθεί ότι η Καθολική Εκκλησία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους Αρμένιους και ταυτόχρονα κάνει τα στραβά μάτια στα δεινά των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Νωρίτερα και η τουρκική αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι το μουσείο της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να λειτουργεί ως τζαμί. Μια αντίστοιχη προσφυγή έχει σταλεί και στο τουρκικό Κοινοβούλιο.