15 Απρίλιος 2015, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2015, 22:14

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Το μνημείο μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης ψήφισμα της Ολομέλειας, με αφορμή την 100ή επέτειο της αρμενικής Γενοκτονίας. «Για να προληφθούν νέοι πόλεμοι και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ευρώπη...»

Το ψήφισμα προτρέπει Αρμενία και Τουρκία να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν τα σύνορά τους, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να αναγνωρίσει η Τουρκία την αρμενική Γενοκτονία ώστε να επέλθει «γνήσια συμφιλίωση». Οι ευρωβουλευτές εγκωμίασαν επίσης τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου στις 12 Απριλίου, ο οποίος «τίμησε τα εκατό χρόνια της αρμενικής Γενοκτονίας σε πνεύμα ειρήνης και συμφιλίωσης».

Η Τουρκία ενθαρρύνεται να θεωρήσει την επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία «σημαντική ευκαιρία» για να ανοίξει τα αρχεία της «και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της», να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία και να ανοίξει το δρόμο για «γνήσια συμφιλίωση μεταξύ του τουρκικού και του αρμενικού λαού». Χαιρέτισε πάντως το σώμα παρελθούσες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας με τις οποίες εξέφραζε τη λύπη της για τις σφαγές των Αρμενίων.

Η Άγκυρα καλείται επίσης «καλή τη πίστει» να καταγράψει το σύνολο της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς που καταστράφηκε ή υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.

Οι ευρωβουλευτές  καλούν Αρμενία και Τουρκία να κυρώσουν και να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων.

Σε μια συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη συμμετοχή, οι ευρωβουλευτές απέτισαν φόρο τιμής στο 1,5 εκατομμύριο θύματα «που χάθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» πριν από 100 χρόνια και πρότειναν την καθιέρωση «Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Γενοκτονιών».

Αρμένιοι: Να δείξουν τώρα θάρρος Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία Κασπάρ Καραμπετιάν χαιρέτισε για λογαριασμό όλων των Αρμενίων το ψήφισμα, καλώντας όμως μεταξύ άλλων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή να δείξουν μεγαλύτερο θάρρος, να αναγνωρίσουν το έγκλημα με το όνομά του και να μην κρύβονται πίσω από κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.