15 Απρίλιος 2015, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2015, 19:45

«Μάχη για τη Σεβαστούπολη»: Η ταινία που ένωσε Ρώσους και Ουκρανούς

  • «Μάχη για τη Σεβαστούπολη»: Η ταινία που ένωσε Ρώσους και Ουκρανούς
    Αριστερά η αφίσα της ταινίας και δεξιά η πρωταγωνίστρια Γιούλια Περεσίλντ στο ρόλο της Λιουντμίλα Παβλιτσένκο

Μια γυναίκα σκοπεύτρια που ανήκει στην ουκρανική ελίτ του Κόκκινου Στρατού, στην καρδιά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, «ενώνει» Ρώσους και Ουκρανούς. Ο λόγος για την πρωταγωνίστρια της ταινίας Η Μάχη για τη Σεβαστούπολη που βγήκε στις αρχές Απριλίου στις κινηματογραφικές αίθουσες των δύο χωρών και αποτελεί μια από τις τελευταίες τους συνεργασίες.

Η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας, κόστους 4,6 εκατ. ευρώ, υπήρχε πολύ πριν από το ξέσπασμα της ρωσοουκρανικής κρίσης. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2013, αρχικά στο Κίεβο και στη συνέχεια στη Σεβαστούπολη. Το φινάλε της όμως γυρίστηκε στην Οδησσό, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποκτήσει τον έλεγχο της Κριμαίας.

Η Λιουντμίλα Παβλιτσένκο, η ιστορία της οποία μεταφέρθηκε στο πανί, είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, ηρωίδα της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ουκρανή στάλθηκε το 1941 στο μέτωπο σε ηλικία 25 ετών και σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους λέγεται ότι σκότωσε 309 άτομα από το αντίπαλο στρατόπεδο. Αφού τραυματίστηκε κοντά στη Σεβαστούπολη, η επίλεκτη σκοπεύτρια συμμετείχε στη σοβιετική αντιπροσωπεία που στάλθηκε στον Καναδά και στις ΗΠΑ προκειμένου να πείσει τους Συμμάχους να ανοίξουν ένα καινούριο μέτωπο κατά των Ναζί.

Η κυκλοφορίας της «Μάχης για τη Σεβαστούπολη» συμπίπτει με τον εορτασμό για τα 70 χρόνια από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Είναι από τις λίγες ρωσικές ταινίες που η Ουκρανία επιτρέπει την προβολή τους.

«Έγινε αποδεκτή τόσο από τις ουκρανικές όσο και από τις ρωσικές Αρχές», δηλώνει με ικανοποίηση ο σκηνοθέτης Σεργκέι Μοκρίτσκι, ο οποίος μεγάλωσε στην Ουκρανία αλλά ζει στη Ρωσία. «Ελπίζω πως, έστω και για δύο ώρες, Ρώσοι και Ουκρανοί θα ενωθούν για να μοιραστούν την κοινή μας ιστορία», συμπλήρωσε.

Η ταινία διανεμήθηκε στη Ρωσία με τον τίτλο Μάχη για τη Σεβαστούπολη και στην Ουκρανία με τον τίτλο Ακατάλυτη, «κατά τα λοιπά, όμως, η ρωσική και η ουκρανική εκδοχή είναι ίδιες», δηλώνει ο σκηνοθέτης.