15 Απρίλιος 2015, 15:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2015, 15:48

Βερολίνο: Απίθανο να πάρει η Ελλάδα λεφτά τον Απρίλιο

  • Βερολίνο: Πληρώστε τη δόση και δεν θα χρεοκοπήσετε
    Φωτ.: Tim Brakemeier (EPA)

Να χαμηλώσει τον πήχη των ελληνικών προσδοκιών επιχειρεί το Βερολίνο, τονίζοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα εκταμιεύσουν μία δόση για την Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε», τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. «Αυτή είναι μια περίπλοκη διαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου», κατέληξε.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, μετά τη συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, θα πρέπει να ψηφίσει νόμους. Επόμενο βήμα είναι οι θεσμοί να κάνουν αξιολόγηση για το επίπεδο εφαρμογής των συμφωνηθέντων. «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί βοήθεια», λέει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Die Zeit»: Το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει δημοσίευμα της Die Zeit σύμφωνα με το οποίο υπάρχει στα σκαριά ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ακόμα και αν η χώρα παραλείψει πληρωμές προς τους πιστωτές της. Η εφημερίδα πάντως αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα αναδιαρθρωθούν. Το αντάλλαγμα που θα πρέπει να δώσει η Αθήνα είναι η συνεργασία της και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για μεταρρυθμίσεις.