15 Απρίλιος 2015, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2015, 15:57

Δήλωση-βόμβα του αρχισυμβούλου του Νταβούτογλου για την αρμενική γενοκτονία

  • Δήλωση-βόμβα του αρχισυμβούλου του Νταβούτογλου για την αρμενική γενοκτονία
    Ο Ετιέν Μαχτσουπιάν, αρμενικής καταγωγής διανοούμενος, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού

«Τη στιγμή που αναγνωρίζεται η γενοκτονία που έγινε στην Βοσνία και την Αφρική, είναι αδύνατον να μην πει κανείς ότι όσα έγιναν εναντίον των Αρμενίων το 1915 ήταν γενοκτονία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Ετιέν Μαχτσουπιάν, αρχισύμβουλος του Αχμέτ Νταβούτογλου, τις δηλώσεις του Πάπα που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την επίσημη Τουρκία.

Ο Μαχτσουπιάν, που έδωσε συνέντευξη στον ιστότοπο Karar.com, δήλωσε: «Το Βατικανό έβγαλε από πάνω του ένα ψυχολογικό βάρος 100 ετών. Αντί να λέμε γιατί το έκανε αυτό μετά από 100 χρόνια, να δούμε τα πράγματα από την ανάποδη και να πούμε γιατί άργησε να το κάνει εκατό ολόκληρα χρόνια. Το Βατικανό μπορούσε να το κάνει καιρό τώρα. Όμως δεν το έκανε, δεν έκανε τέτοια δήλωση».

Για τον Μαχτσουπιάν, ο όρος «γενοκτονία» για τους Αρμενίους δεν έχει πολιτική αλλά ψυχολογική σημασία, και δεν θα πρέπει να αναζητούμε πολιτικές πτυχές πίσω από τη δήλωση του Πάπα.

«Τη στιγμή που αναγνωρίζεται η γενοκτονία που έγινε στην Βοσνία και την Αφρική, είναι αδύνατον να μην πει κανείς ότι τα όσα έγιναν εναντίον των Αρμενίων το 1915 ήταν γενοκτονία.

»Το σημαντικό είναι να παραδεχτείς τα λάθη σου. Είναι σημαντικό να δεις κατά πρόσωπο αυτά που έγιναν και να εξάγεις συμπεράσματα, να πάρεις μαθήματα για το πώς πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί το μέλλον. Η λέξη αυτή καθ' αυτή δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να δούμε μαζί αυτά που έγιναν πριν από 100 χρόνια. Σημασία έχει οι δυο πλευρές να μπορούν να συναντηθούν και να συζητήσουν, να αγγίξει ο ένας τον άλλον».

Η επίσημη Τουρκία ωστόσο κλιμακώνει τις επιθέσεις της εναντίον όλων όσοι τολμούν να αποκαλέσουν τις ανείπωτες σφαγές των Αρμενίων «γενοκτονία». Μετά τις πρωινές δηλώσεις του Ερντογάν ότι όποια απόφαση κι αν βγάλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο, επανέκαμψε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, για να καταγγείλει τον Πάπα ως μέρος μιας συνωμοσίας ενός σατανικού μετώπου!

«Διαμορφώνεται ένα μέτωπο κακού εναντίον μας. Και τώρα ο Πάπας γίνεται μέρος αυτής της συνωμοσίας», είπε ο Νταβούτογλου. 

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώπιον μελών του κόμματός του, του κυβερνώντος ΑΚΡ, κάτι όχι τυχαίο μια και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι η περιβόητη συνωμοσία στρέφεται κατά του ΑΚΡ!