15 Απρίλιος 2015, 12:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2015, 13:10

Αναγνώριση της «σφαγής» των Αρμενίων ζητούν οι ΗΠΑ – Δεν μιλούν για γενοκτονία

  • Αναγνώριση της «σφαγής» των Αρμενίων ζητούν οι ΗΠΑ – Δεν μιλούν για γενοκτονία
    Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ

Έκκληση για «πλήρη και ειλικρινή» αναγνώριση των γεγονότων που αφορούν τη μαζική σφαγή των Αρμενίων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο απηύθυναν οι ΗΠΑ αποφεύγοντας να μιλήσουν για Γενοκτονία.

«Ο πρόεδρος και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένως αναγνωρίσει το ιστορικό γεγονός και θρηνήσει για το ότι 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στις πορείες θανάτου τις τελευταίες μέρες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μια πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων είναι προς το συμφέρον όλων μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αρμενίας και της Αμερικής».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι «τα έθνη είναι ισχυρότερα και προοδεύουν αναγνωρίζοντας και αξιολογώντας τα αρκετά επώδυνα στοιχεία του παρελθόντος τους».

Τέτοιες κινήσεις, είπε, «είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση ενός διαφορετικού μέλλοντος, με μεγαλύτερη ανοχή».

Η Μαρί Χαρφ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις μαζικές δολοφονίες «γενοκτονία», έστω κι αν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του τότε γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, το 2008, για τον Λευκό Οίκο είχε υποσχεθεί ότι «θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων». Όταν ερωτήθηκε για την επίμαχη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, η εκπρόσωπος παρότρυνε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν στον Λευκό Οίκο. 


Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η ίδια έκκληση κάθε χρόνο

Κανείς θα πίστευε ότι η δήλωση από μόνη της έχει μεγάλη βαρύτητα. Ωστόσο, ανατρέχοντας στα προηγούμενα χρόνια, θα δούμε ότι ανήμερα της 24ης Απριλίου, ημέρα μνήμης της μαύρης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων έχει διατυπωθεί ακριβώς η ίδια έκκληση. Οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ζητούν την «πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη» αναγνώριση της «σφαγής» των Αρμενίων το 2015.

Με αυτό δεδομένο, ίσως είναι δύσκολο να βρει ανταπόκριση το αίτημα των 15 Αμερικανών γερουσιαστών, κι από τα δυο κόμματα, για αναγνώριση της τραγωδίας ως γενοκτονίας από πλευράς του Μπαράκ Ομπάμα. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κόρι Γκάρντνερ. «Ο πρόεδρος πρέπει να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι αυτή η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία, να υπερασπιστεί τα ιδανικά της ανοχής και τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, δικαιώματα πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η χώρα μας και ότι θα αποτρέψει να συμβούν ξανά παρόμοιες αγριότητες».