15 Απρίλιος 2015, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2015, 11:23

Επίδειξη ισχύος της Άγκυρας με το «Μπαρμπαρός»

  • Επίδειξη ισχύος της Άγκυρας με το «Μπαρμπαρός»

Παρά τα όσα υπόσχεται η Τουρκία για να πείσει ότι θέλει να ξεκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό, επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει διαθέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που κρατά σε ετοιμότητα το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην περιοχή ανοιχτά της Κύπρου θέλοντας προφανώς να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο εκβιασμού και απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως «σχέδιο Β΄».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, χθες η Τουρκία ανανέωσε για δεύτερη φορά την NAVTEX, μέχρι και την 14η Μαΐου, ώστε το πλοίο να παραμένει μεταξύ Μερσίνας και της περιοχής μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Οι συντεταγμένες είναι περίπου οι ίδιες με αυτές που περιλάμβανε η πρώτη NAVTEX, μετά τη λήξη αυτής που ίσχυε μέχρι την 6η Απριλίου οδηγίας προς ναυτιλομένους. 

Είναι προφανές πως μετά από πολύμηνη παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, το «Μπαρμπαρός» θα κινείται στην ευρύτερη περιοχή βόρεια-​βορειοανατολικά ​της Κύπρου και θα χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως διαπραγματευτικό όπλο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το ερευνητικό σκάφος να κινηθεί σε κάποια φάση δυτικά της Κύπρου και συγκεκριμένα στη μέση γραμμή που θεωρεί η Τουρκία ότι έχει με την Αίγυπτο. Οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται από κοντά από την Κυπριακή Δημοκρατία, ​η οποία ​ήδη έχει στείλει το μήνυμα πως σε περίπτωση που επανέλθει το «Μπαρμπαρός» στην περιοχή θα αναστείλει εκ νέου τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η έναρξη των οποίων τοποθετείται χρονικά στα μέσα Μαΐου. Η θέση αυτή έχει γνωστοποιηθεί και στα Ηνωμένα Έθνη.