14 Απρίλιος 2015, 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2015, 19:29

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για τους μετανάστες

  • Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για τους μετανάστες
    Παράτυποι μετανάστες της παραλία της Γαύδου (Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Βασίλης Μαθιουδάκης)

Τις πρώτες αποφάσεις για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης πήρε η κυβέρνηση μετά από πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  1.  Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
  2.  Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
  3.  Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  4.  Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι: Νίκος Βούτσης, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης συμμετείχαν οι: Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ναύαρχος Λιμενικού, Νικόλαος Πατρινός, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και Αριστείδης Καλογερόπουλος, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.