14 Απρίλιος 2015, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2015, 20:41

Απίστευτο: Προωθούν την τουρκική γλώσσα ως επίσημη του Συμβουλίου της Ευρώπης

  • Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να μην κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου

Από όλες τις γλώσσες της Ευρώπης η τουρκική επίσημη γλώσσα του Συμβουλίου της Ευρώπης από την 1η Ιανουαρίου του 2016; Παράδοξο, σχεδόν απίστευτο, αλλά αυτό ακριβώς προωθείται μέσω της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, έπειτα από έκθεση του Γάλλου βουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρούντι Σαλ. Η πρότασή του θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το όψιμο ενδιαφέρον για την τουρκική γλώσσα δεν προέκυψε τυχαία. Οικονομικά είναι τα κίνητρα, και εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχεται μέσω της εισήγησής του ο Σαλ. Τονίζει ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον τον κυριότερο χρηματοδότη των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποστηρίζει στην έκθεση του ότι «αυτές οι αλλαγές θα ενισχύσουν τον οικονομικό προϋπολογισμό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού».

Αν πράγματι περάσει η εισήγηση του Σαλ, η τουρκική θα είναι η τρίτη επίσημη γλώσσα του πανευρωπαϊκού οργανισμού, μετά τα αγγλικά και γαλλικά. Αν έχεις χρήμα... διάβαινε. Ή αλλιώς δει δη χρημάτων...