13 Απρίλιος 2015, 19:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2015, 19:27

Έξυπνοι τρόποι για να γλιτώσετε από τα τεκμήρια-φωτιά

  • Πότε ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων
    Φωτ.: Μαρία Μαρόγιαννη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκατομμύρια φορολογούμενοι αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων επικαλούμενοι εισοδήματα και έσοδα που δήλωσαν ακόμη και πριν από 20, 30 ή και 40 χρόνια, δηλαδή τις δεκαετίες του ’90, του ’80 και του ‘70! Και αυτό φυσικά με ... έξυπνο κόλπο και με το νόμο!

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, με εγκύκλιο που εξέδωσε, διευκρίνισε ότι η κάλυψη της πρόσθετης διαφοράς φορολογητέου εισοδήματος, η οποία προκύπτει λόγω του ότι τα τεκμήρια προσδιορίζουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, μπορεί να γίνει με επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών κι όχι μόνο των ετών για τα οποία δεν έχει επέλθει παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου.

Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών»!

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος μπορεί, στη φετινή φορολογική του δήλωση, να καλύψει πρόσθετη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων, χρησιμοποιώντας τα ποσά των εισοδημάτων και εσόδων που έχει αναγράψει σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις τις οποίες έχει υποβάλει μέχρι και το 2014! Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γλιτώσει από τον υπέρογκο φόρο εισοδήματος που είναι πολύ πιθανό να του επιβληθεί φέτος λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων.