13 Απρίλιος 2015, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2015, 19:05

Πέθανε ο σπουδαίος Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο

  • EPA/Sashenka Gutierrez
    Ο Γκαλεάνο είχε χαρακτηριστεί ως η φωνή αφύπνισης της Λατινικής Αμερικής (φωτ.: Sashenka Gutierrez / EPA)

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς, ο Ουρουγουανός Εδουάρδο Γκαλεάνο. Για δεκαετίες υπήρξε η φωνή αφύπνισης της Λατινικής Αμερικής.

Βαθιά πολιτικοποιημένος, ο Γκαλεάνο ξεκίνησε μόλις στα 14 του να δημοσιεύει πολιτικά σκίτσα σε εφημερίδες του Μοντεβιδέο. Στα 20 του χρόνια έγινε αρχισυντάκτης στη La Marcha και αμέσως μετά διευθυντής στην εφημερίδα Epoca

Το 1971, σε ηλικία 31 ετών, έγραψε τις Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκκίδα), το οποίο έμελλε να αναγνωριστεί ως βιβλίο αναφοράς για τη Λατινική Αμερική, καθώς αποτελεί μια πλήρη καταγραφή και έναν αναλυτικό σχολιασμό για την τραυματική ιστορία της ηπείρου.

Το βιβλίο αυτό ήταν το δώρο του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στον Μπαράκ Ομπάμα, το 2009 στη 5η Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών.

Το 1973 το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουρουγουάη ανάγκασε τον Εδουάρδο Γκαλεάνο να καταφύγει στην Αργεντινή και από εκεί στην Ισπανία όπου έζησε εξόριστος για 10 χρόνια. Πίσω στην πατρίδα του είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία του βιβλίου, εμπάργκο που επεκτάθηκε στη Χιλή και στην Αργεντινή. 

Αργότερα, όμως, ήρθαν και άλλα βιβλία, εξίσου εμβληματικά, τα οποία μεταφράστηκαν σε 20 γλώσσες. Μεταξύ αυτών η τριλογία Η μνήμη της φωτιάς και το Καθρέφτες: Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος).