13 Απρίλιος 2015, 17:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2015, 14:51

Η ΑΕΚ συμπληρώνει σήμερα 91 χρόνια ιστορίας

  • Η ΑΕΚ συμπληρώνει σήμερα 91 χρόνια ιστορίας
    Η ομάδα της ΑΕΚ το 1924. Από αριστερά: Ασδέρης, Ιερεμιάδης, Χατζόπουλος, Καραγιάννης, Μήλας, Κίτσος, Κεχαγιάς, Ιππιάδης, Μπαλτάς, Δημόπουλος, Παρασκευάς και o τότε αθλητής του Παναθηναϊκού Απόστολος Νικολαΐδης που εκτελούσε και χρέη διαιτητή

«Ατενίζοντας το μέλλον προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας, η ΑΕΚ κοιτάζει και πάλι ψηλά και προσφέρει ξανά στους οπαδούς της όραμα και ελπίδα. Τα καλύτερα ειναι μπροστά μας!», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ για τα σημερινά 91α γενέθλια από την ίδρυση του συλλόγου.

Σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου 1924, ιδρύθηκε ο σύλλογος που στέγασε τους Κωνσταντινουπολίτες και τους Μικρασιατες της Αθήνας κι έμελλε να γίνει πανελλήνιο σύμβολο και να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση με τις επιτυχίες στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.

Μια παρέα αθλητών από την Πόλη, που επιθυμούσε να συνεχίσει την δραστηριότητα της και στη νεα της πατρίδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, αποφάσισε να ιδρύσει την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης.

Η ιδρυτική γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 1924 και πρώτος πρόεδρος ήταν ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, ενώ η πρώτη πρόχειρη στέγη της ΑΕΚ ήταν η ΧΑΝ (Χριστιανικη Αδελφότητα Νέων), όπου ο σύλλογος απέκτησε ένα γραφείο, με πρωτοβουλία του Νίκου Ελεοπουλου, που ήταν αντιπρόεδρος και καθηγητής του Κολλεγίου Αθηνών.

Το πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ ήταν με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924 (κάποιοι υποστηρίζουν οτι ήταν το νικηφόρο 3-2 επι του Ολυμπιακού), ενώ παράλληλα με το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε και το τμήμα μπάσκετ και στίβου. Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαινιάστηκε το 1930 και το 1932 η ομάδα κατέκτησε τον πρώτο της ποδοσφαιρικό τίτλο, το Κύπελλο Ελλάδας.

Σε αυτά τα 91 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε κάθε τίτλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ εκπροσωπησε επάξια την Ελλάδα στον διεθνή χώρο. Χρυσές σελίδες στην ένδοξη ιστορία της οι δύο ευρωπαϊκοί τίτλοι στο μπάσκετ, το Κύπελλο Κυπελλουχων το 1968 και το Κύπελλο Σαπόρτα το 2000.

Tags