13 Απρίλιος 2015, 13:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2015, 19:30

Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Γκύντερ Γκρας

  • Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Γκύντερ Γκρας

Ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Γκίντερ Γκρας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1999, πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Ο συγγραφέας του «Τενεκεδένιου ταμπούρλου» γεννήθηκε στην ελεύθερη πόλη του Ντάντσιχ (το σημερινό Γκντασκ της Πολωνίας) το 1927 και αρκετά από τα έργα του διαδραματίζονταν στην πόλη αυτή. Ήταν πολέμιος της γερμανικής ενοποίησης. 

Για πολλούς ο Γκρας ήταν η φωνή της συνείδησης της μεταπολεμικής γενιάς της Γερμανίας, που έφερε το βάρος της ενοχής των προγόνων της για τις ακρότητες που διέπραξαν οι Ναζί στην Ευρώπη. 

Πριν από δύο χρόνια, ενοχλημένος από τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, ο Γκρας είχε γράψει ποίημα προειδοποιώντας τη γηραιά ήπειρο ότι δίχως τη χώρα μας θα είναι φτωχότερη και στερημένη από κάθε πνευματικότητα. Χαρακτηριστικός είναι ο πρώτος στίχος.

«Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές· κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που Σου χάρισε το λίκνο».

Μέσα από την ιστορία ο Γκρας αναδεικνύει την αξία της Ελλάδας για να καταλήξει: «Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα, που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, εδημιούργησε.» Το ποίημα δημοσιεύτηκε από τις εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και Καθημερινή, στα ελληνικά σε μετάφραση Πατρίτσιας Αδαμοπούλου.