12 Απρίλιος 2015, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2016, 14:01

Συγκίνηση και δάκρυα στην Ανάσταση στον Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης

  • Συγκίνηση και δάκρυα στην Ανάσταση στον Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης

Λαμπρή ήταν η Ακολουθία της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία, η πρώτη μετά από 93 χρόνια, στον διασωθέντα και ανακαινισθέντα ναό του Αγίου Βουκόλου στην Σμύρνη. Την παρακολούθησαν με δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες πιστοί, Έλληνες και άλλοι Ορθόδοξοι, μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σμύρνης καθώς και επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και ορισμένοι Ελληνοαμερικανοί και Ελληνοαυστραλοί.

Γύρω στις 10:30 το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος άρχισε την ακολουθία της Παννυχίδος, που ολοκληρώθηκε με το «Δεύτε λάβετε Φως» και το άναμμα των λαμπάδων. Μέσα και έξω από το ναό του Αγίου Βουκόλου είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Σχηματίστηκε πομπή, που πορεύτηκε στον περίβολο του ναού. Με το «Χριστός Ανέστη» άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες.

Ο π. Κύριλλος τόνισε ότι η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα γεγονός «άμεσα συνδεδεμένο με την ταυτότητα των Ορθοδόξων και ιδιαίτερα των Ρωμιών». Επισήμανε επίσης πως «όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι είμαστε παιδιά του ενός αληθινού Θεού, άρα αδέλφια». Επίσης έκανε ειδική αναφορά στους Χριστιανούς, αλλά και σε όλους όσοι σε διάφορα μέρη της γης διώκονται, υποφέρουν, σφαγιάζονται, και υπέδειξε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει σεβαστός ο κάθε άνθρωπος.

Συμβολικά ο π. Κύριλλος και ο π. Μαξιμιλιανός άφησαν στον αέρα δύο λευκά περιστέρια για να υπογραμμίσουν την αγάπη και την ειρήνη που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ των Χριστιανών και όλων των ανθρώπων. Ο Αρχιμανδρίτης μετέφερε ευλογίες και ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» την Αναστάσιμη Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο.

Στις 11:00 σήμερα το πρωί τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στο ναΰδριο της Αγίας Φωτεινής (που υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 σε ανάμνηση του πυρπολυθέντος το 1922 μεγαλοπρεπούς Μητροπολιτικού Ναού της Σμύρνης). Ο Εσπερινός έληξε με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στον αύλειο χώρο του ναού.

Επιστέγασμα της γιορτής του Πάσχα ήταν το πλούσιο σε εδέσματα τραπέζι, το οποίο προσέφερε η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης σε χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου. «Τα όσα ζήσαμε φέτος στην διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα στη Σμύρνη για μένα ήταν μια αποκάλυψη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. «Η εμπειρία αυτών των ημερών είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι στα σχέδια του Θεού υπάρχουν θαυμαστά πράγματα, αρκεί να τον εμπιστευόμαστε και να προσευχόμαστε», κατέληξε.