12 Απρίλιος 2015, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2015, 13:39

Ο Πάπας το τόλμησε: Αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων (βίντεο)

  • Ο Πάπας το τόλμησε: Αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων (βίντεο)
  • Ο Πάπας το τόλμησε: Αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων (βίντεο)

Αδιαφορώντας για το ρήγμα που ενδεχομένως να προκληθεί στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, ο Πάπας Φραγκίσκος ο πνευματικός ηγέτης εκατομμυρίων Ρωμαιοκαθολικών σε όλο τον πλανήτη, επέλεξε τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη για να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως "η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα" έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων» δήλωσε στο περιθώριο της κυριακάτικης λειτουργίας στο Βατικανό ο Ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφηκε το 2001 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.

«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία» προσέθεσε ο ίδιος κάνοντας, από ό,τι φαίνεται, αλλαγή 180 μοιρών στη μέχρι τώρα στάση του.

Ο Πάπας προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συνλειτούργησε μαζί με τον Πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός XIX, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαργκσιάν. 

Τουρκικά δημοσιεύματα τον περασμένο μήνα ανέφεραν πως εκπρόσωπος της αρμενικής κυβέρνησης είχε διαβιβάσει αίτημα στον Πάπα Φραγκίσκο προκειμένου να κάνει δημόσια δήλωση για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, ωστόσο είχε λάβει αρνητική απάντηση. Το Βατικάνο, έγραφε ο τουρκικός Τύπος, απέρριψε το αίτημα. Μάλιστα τότε είχαν δει το φως της δημοσιότητας πολύ ευμενή σχόλια από την τουρκική πλευρά.