10 Απρίλιος 2015, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2015, 20:00

Καμπανάκι ΠΟΥ: Καισαρική μόνο αν είναι ιατρικά απαραίτητη

  • Καμπανάκι ΠΟΥ: Καισαρική μόνο αν είναι ιατρικά απαραίτητη
    Φωτ.: Ritchie B. Tongo (EPA)

Αυστηρές συστάσεις σε γιατρούς και μέλλουσες μητέρες κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλοντας «την επιδημία καισαρικών» σε σχεδόν όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Δρ Μαρλίν Τέμερμαν, διευθύντρια του τομέα Υγείας και Γενετικής Έρευνας, σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες «παρατηρείται πραγματικά μια επιδημία γεννήσεων με καισαρική».

Μια εξήγηση βρίσκεται στην επιθυμία των γιατρών να απλουστεύσουν τη ζωή τους καθώς οι γεννήσεις με καισαρικές μπορούν να προγραμματιστούν. «Όμως οι καισαρικές δεν θα πρέπει να γίνονται αν δεν είναι ιατρικά απαραίτητο», αναφέρει ο ΠΟΥ στις νέες συστάσεις του.

Δρ. Μετίν Γκουλμεζόγλου: Είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός συστήνει ξεκάθαρα να περιοριστεί η χρήση των καισαρικών τομών.

Το ποσοστό των καισαρικών φτάνει το 23% στην Ευρώπη, το 35,6% στην αμερικανική ήπειρο και το 24,1% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο ΠΟΥ και χρονολογούνται από το 2008. Μόνο η Αφρική (3,8%) και η νοτιοανατολική Ασία (8,8%) έχουν γλιτώσει από το φαινόμενο αυτό.

Σε κάποιες χώρες έχει δημιουργηθεί μια πραγματική «κουλτούρα καισαρικής», όπως στη Βραζιλία, όπου σχεδόν τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική, καθιστώντας τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις με αυτό τον τρόπο.