11 Απρίλιος 2015, 13:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2015, 10:57

Πώς και τι τρώμε για να μην έχουμε προβλήματα μετά το πασχαλινό τραπέζι

  • Πώς και τι τρώμε για να μην έχουμε προβλήματα μετά το πασχαλινό τραπέζι
    Φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την περίοδο της νηστείας που προηγήθηκε, όλοι μας αφήνουμε λίγο-πολύ τον εαυτό μας πιο ελεύθερο να καταναλώσουμε τα πλούσια εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού. Μαγειρίτσα, αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι, αυγά, γαρδούμπα, τσουρέκι και ένα σωρό άλλες λιχουδιές υπόσχονται να κάνουν τον ουρανίσκο μας να γευτεί πεντανόστιμες γεύσεις που θα μας μείνουν αξέχαστες.

Τι γίνεται όμως με τις συνέπειες από την υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ μετά από τις ημέρες που το στομάχι μας λόγω της νηστείας είχε συνηθίσει σε πιο ήπιους ρυθμούς;

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παύλος Τούτουζας καθηγητής καρδιολογίας «πρέπει να τρώμε όσο ζητάει ο οργανισμός μας, να αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα, να μην βιαζόμαστε και βέβαια να μην θεωρούμε ότι πρέπει να καταναλώσουμε τα πάντα μετά από τη νηστεία». Υπογραμμίζει μάλιστα τη σημασία του να προσέξουμε ιδιαίτερα την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε αναφέροντας ότι τις εορταστικές ημέρες καταγράφεται κατά 20-30% αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία, λόγω καρδιαγγειακών, αλλά και γαστρεντερολογικών συμπτωμάτων.

Αυτό που συνιστά επίσης είναι να αφήσουμε το ψητό αρνί να κρυώσει –καθώς αν είναι κρύο θα καταναλωθεί λιγότερη ποσότητα– όταν διψάμε να πίνουμε νερό και όχι αλκοόλ και να καταναλώνουμε άφθονη ποσότητα πράσινων λαχανικών που έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Χρήσιμες συμβουλές δίνει και η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελευθερία Κούνα, έτσι ώστε να απολαύσουμε στο έπακρο τις πασχαλινές νοστιμιές χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον κιλά στη σιλουέτα μας.

  • Για να αποφύγουμε προβλήματα με το πεπτικό μας σύστημα, καλό είναι το βράδυ της Ανάστασης να καταναλώσουμε μόνο μαγειρίτσα, η οποία προετοιμάζει τον οργανισμό για την ήπια προσαρμογή στο πλούσιο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα. Παράλληλα ας περιορίσουμε στο ελάχιστο τα αυγά, το τυρί και άλλες ζωικές πρωτεΐνες και λίπη που θα μας δυσκολέψουν να χωνέψουμε.
  • Την Κυριακή του Πάσχα ας ξεκινήσουμε με ένα ελαφρύ πρωινό, όπως για παράδειγμα ένα αυγό και μία φέτα ψωμί (ή λίγο τσουρέκι ή ένα κουλουράκι) και χυμό ή ένα γάλα με δημητριακά και στο μεσημεριανό φαγητό ας καταναλώσουμε περισσότερη σαλάτα.
  • Μπορούμε να φάμε κατσίκι είτε αρνί ανάλογα με τη διατροφική μας προτίμηση, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί μεν το κατσικάκι να έχει λιγότερα λιπαρά, όμως τα προβλήματα δεν δημιουργούνται από το είδος του κρέατος, αλλά από την υπερκατανάλωσή του.
  • Προσοχή χρειάζεται ακόμη στην κατανάλωση του κοκορετσιού, το οποίο περιέχει πολλά λιπαρά, αλάτι και πολύ πιπέρι.
  • Για τον περιορισμό της ποσότητας αλκοόλ που συνήθως καταναλώνεται αυτές τις ημέρες, συστήνεται να πίνουμε συχνά νερό για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Για το βραδινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ας επιλέξουμε κάτι ελαφρύ, και όχι τη συνέχιση της κατανάλωσης του οβελία από το μεσημέρι, όπως σαλάτα με παξιμαδάκια και ένα κομμάτι τυρί ή γιαούρτι με φρούτα.
  • Μετά το μεσημεριανό φαγητό καλό είναι να φροντίσουμε να μην πέσουμε κατευθείαν για ύπνο, αλλά να βγούμε μια βόλτα για περπάτημα, προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαδικασία της χώνεψης.

Το ελληνικό Πάσχα άλλωστε προσφέρεται για κίνηση, με παραδοσιακούς χορούς. Χρόνια πολλά!