10 Απρίλιος 2015, 19:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2016, 14:49

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τον Ιβάν Σαββίδη και τους ομογενείς στη Μόσχα

  • Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τον Ιβάν Σαββίδη και τους ομογενείς στη Μόσχα
    Ένα ρολόι, αντίγραφο έργου που εκτίθεται στο Μουσείο Ερμιτάζ, δώρισε στον Αλ. Τσίπρα ο Ιβάν Σαββίδης. Για να μετράει το χρόνο της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, όπως του είπε.

Νίκος Σιδηρόπουλος - Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Δύο φορές συναντήθηκε με τον Ιβάν Σαββίδη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσημη επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα. Το πρώτο βράδυ μετά την άφιξή του στη Μόσχα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνομιλία περίπου μιας ώρας με τον πρόεδρο της Εθνικό-Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Συζητήθηκαν τα βασικότερα θέματα που αφορούν το ελληνισμό της πρώην ΕΣΣΔ και θέματα διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για να γίνουν νέες επενδύσεις.

Την επόμενη μέρα, μετά τις επίσημες επαφές στο Κρεμλίνο, ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε αντιπροσωπείες ομογενών από τη Μόσχα και άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και σε αυτή τη διευρυμένη συνάντηση παρών ήταν ο Ιβάν Σαββίδης.

Μιλώντας στους Έλληνες της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση για περαιτέρω βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων τονίζοντας μάλιστα ότι οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε εξωτερικές πιέσεις. Η Ρωσία μπορεί να ανοίξει την αγορά της για τα ελληνικά προϊόντα και η Ελλάδα θα είναι και στο μέλλον ένας από τους δημοφιλέστερους  προορισμούς των Ρώσων τουριστών, μετέφερε τις απόψεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Βαθιά συγκινημένος ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τις εντυπώσεις του στη Ρωσία. Θα του μείνει αξέχαστη η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη. Αναφερόμενος στο ρόλο του σοβιετικού στρατού στη νίκη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία, ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε και τις σοβαρές θυσίες του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο 2016, χρονιά «Ελλάδας-Ρωσίας» και «Ρωσίας-Ελλάδας». Σημείωσε επίσης πως η απομόνωση της Ρωσίας από την ΕΕ, δια των μέτρων, δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα. 

Ο βασικός ομιλητής από την μεριά των ομογενών, Ιβάν Σαββίδης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα στις συντάξεις του ΟΓΑ, τις οποίες στερήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των υπερήλικων ανασφάλιστων συμπατριωτών. 

Ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε και για τα γεγονότα στην νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. Από την εμπόλεμη περιοχή προέρχεται και η νέα Συντονίστρια της Νεολαίας της περιφέρειας ΣΑΕ  των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Βικτώρια Κράβτσενκο, η οποία πήρε επίσης μέρος στη συνάντηση.

Συνολικά, πάνω από 50 πρόεδροι πρωτοβάθμιων ελληνικών οργανώσεων από το Βορρά της Ρωσίας (πόλη Νορίλσκ) μέχρι το Νότο (Σότσι) συμμετείχαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Παρόντες ήταν ο πρώτος δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπόφ, ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γκιουρτσίχιν, η ηθοποιός Ελένα Κάμπουροβα, ο πολιτικός Βλαντιμίρ Κάισεφ, ο γερουσιαστής Μιχαήλ Αφανάσοφ, η τραγουδίστρια Ξένια Γεωργιάδη και πολλοί άλλοι. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο -πρόσφατα βραβευθείς από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το παράσημο Φιλίας- επιχειρηματίας Ανδρέας Ηλιόπουλος.

Μέσα στις τρεις ημέρες της παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια του ρωσικού λαού. Με ενθουσιασμό μιλούσαν γι’ αυτόν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο των Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Η διάλεξη του αφορούσε την κατάσταση στον σημερινό κόσμο, ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή, οπού κρύβονται οι πραγματικές απειλές για την ειρηνική συμβίωση των λαών.