10 Απρίλιος 2015, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2015, 18:27

Ιστορική τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Κάστρο

  • Ιστορική τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Κάστρο
    Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθούν στον Παναμά κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Αμερικής

Την ιστορική τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα σε Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσαν, 48 ώρες μετά, πηγές του Λευκού Οίκου. Οι δύο ηγέτες, που θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής η οποία διεξάγεται στον Παναμά σήμερα και αύριο, επικοινώνησαν λίγο προτού ο Ομπάμα αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον.

Η συνύπαρξη Ομπάμα-Κάστρο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα τετ α τετ γεμάτο συμβολισμό την ώρα που ΗΠΑ και Κούβα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η Κούβα λαμβάνει μέρος σε μια από τις μεγάλες συνόδους της αμερικανικής ηπείρου καθώς οι ΗΠΑ αλλά και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών είχαν εισηγηθεί τον αποκλεισμό της.

Μία ημέρα μετά το τηλεφώνημα, την Πέμπτη το βράδυ, έγινε και η ιστορική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του Κουβανού ομολόγου του Μπρούνο Ροντρίγκες. Η τελευταία συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών ήταν το 1958. 

Κέρι και Ροντρίγκες συνομίλησαν για περισσότερες από δύο ώρες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στον Παναμά. Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη συνομιλία «μακρά και πολύ εποικοδομητική» ενώ πρόσθεσε ότι σημειώθηκε πρόοδος.