10 Απρίλιος 2015, 14:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2015, 16:42

Βαρουφάκης: Συμφωνία έως τις 24 Απριλίου, αναμενόμενοι οι συμβιβασμοί

  • Φωτ.: Υoan Valat (EPA)

Τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως τις 24 Απριλίου εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου New Economic Thinking στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα μακροπρόθεσμο, βιώσιμο δημοσιονομικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία.

«Το ένα έχει να κάνει με τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρόκειται ποτέ να πέσουμε σε πρωτογενή ελλείμματα ξανά, αλλά δεν θα πρέπει και τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι υπερβολικά γιατί θα συντρίψουν τον ιδιωτικό τομέα», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Στην συνέχεια, εξηγεί ότι η χώρα χρειάζεται μια εύλογη πολιτική για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων. «Και αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσίων επενδύσεων», επισημαίνει λέγοντας ότι κάποια ευρωπαϊκή αρχή ή κάποιο ευρωπαϊκό όργανο θα πρέπει να βοηθήσει στη διαδικασία προσέλκυσης των επενδύσεων.

Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη το τρίτο στοιχείο στο ελληνικό δημοσιονομικό σχέδιο είναι ο εξορθολογισμός των διαφόρων τμημάτων του δημόσιου χρέους χωρίς κούρεμα για κανέναν από τους πιστωτές. «Αλλά με τρόπο που να μεγιστοποιεί το ποσό που οι πιστωτές μας θα πάρουν πίσω από το ελληνικό κράτος», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Βαρουφάκης: Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ακριβής σε αυτό: είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλα τα είδη των συμβιβασμών, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδοθούμε.

Κλείνοντας τη συνέντευξη στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι συμβιβασμοί είναι αναμενόμενοι. «Εμείς δεν θα ήμασταν διατεθειμένοι γι’ αυτό, αν δεν είχαμε προετοιμαστεί να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος που είναι αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη», κατέληξε.