10 Απρίλιος 2015, 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2015, 20:21

Μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στις ΗΠΑ μαθαίνουν για τη Γενοκτονία

  • Μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στις ΗΠΑ μαθαίνουν για τη Γενοκτονία

Με επιμονή και επιμέλεια, το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (AMPRHC) συνεχίζει τον αγώνα του για ενημέρωση για το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στις ΗΠΑ.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες, στις 28 Μαρτίου 2015, το κέντρο έκανε παρουσίαση της ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολίας στην Ελληνοαμερικανική Ακαδημία στο Ντίρφιλντ του Ιλινόις. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της διευθύντριας του σχολείου Βούλας Σελλούντου. Παρών ήταν και ο δάσκαλος Δημήτρης Κωστόπουλος.


Δημήτρης Κωστόπουλος, Ρον Λεβίτσκι, Βούλα Σελλούντος, Γεώργιος Μαυρόπουλος

Την παρουσίαση έκανε ο Ρον Λεβίτσκι, συνταξιούχος δάσκαλος Ιστορίας, έχοντας πολύτιμο αρωγό τον Πόντιο ιδρυτή του AMPRHC Γεώργιο Μαυρόπουλο, με βάση τα δυο εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τον προσφυγικό ελληνισμό, τους διωγμούς και τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών που έχει εκδώσει το κέντρο.

Οι νεότεροι μαθητές (10-12 ετών) χρησιμοποίησαν το εγχειρίδιο «Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου», ενώ η παρουσίαση στους μαθητές Γυμνασίου έγινε με βάση το εγχειρίδιο «Η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων, 1914-1923.»

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση που ακολουθούσε κάθε ενότητα. Ιδιαιτέρως, οι μαθητές του Γυμνασίου που επικεντρώθηκαν στη Γενοκτονία κατά των Ελλήνων θέλησαν να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερα για τις δύο διαδοχικές κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Κινήματος των Νεότουρκων και του καθεστώτος του Μουσταφά Κεμάλ (από το 1913 έως το 1923) που ενορχήστρωσαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων της περιοχής προκειμένου να «καθαρίσουν» το κράτος από τα άλλα έθνη.

Στη διάρκεια της συζήτησης, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου και σήμερα διαπράττονται ανάλογες βιαιότητες.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι οι οργανωμένες σφαγές στην οθωμανική Τουρκία αποτέλεσαν την πρώτη ευρείας κλίμακα Γενοκτονία του 20ού αιώνα.