9 Απρίλιος 2015, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2015, 17:40

Πήραμε 1,2 δισ. από τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες

  • Πήραμε 1,2 δισ. από τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες
    Φωτ.: Arne Dedert (EPA)

Πράσινο φως για να δοθεί στις ελληνικές τράπεζες πρόσθετη ρευστότητα ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) άναψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ενέκρινε στο σύνολό του το πρόσθετο ποσό που ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι, μετά και τη σημερινή απόφαση, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αντλήσουν από τον ELA μέχρι και 73,2 δισ. ευρώ.

Η περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να καλυφθεί η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΤτΕ, το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Φεβρουαρίου είχε υποχωρήσει στα 140,468 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι εκροές των καταθέσεων συνεχίστηκαν τόσο τον Μάρτιο όσο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων να έχει υποχωρήσει πλέον στο επίπεδο των 135 δισ. ευρώ.