10 Απρίλιος 2015, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2017, 13:06

Τα Άγια Πάθη στις εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης

  • Τα Άγια Πάθη στις εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης
    (Φωτ. αρχείου)

Ανοιχτές είναι οι πόρτες των χριστιανικών εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Λόγω έλλειψης πιστών, τις περισσότερες μέρες του χρόνου παραμένουν κλειστές (εξαίρεση όταν τιμάται ο Άγιός τους), αλλά ενόψει Πάσχα ζωντάνεψαν και πάλι. Συνολικά η Πόλη έχει 83 ελληνικές εκκλησίες. Όλες τους όμορφες, που σε ταξιδεύουν στο χρόνο. Πραγματικά αξίζει όσοι βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη αυτές τις μέρες να επισκεφτούν όσο περισσότερες μπορούν.

Σίγουρα ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι θα έχει την τιμητική του, αλλά και οι άλλες εκκλησίες είναι μαγικές. Όπως η Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου στην Πλατεία Ταξίμ, ο Άγιος Δημήτριος στα Ταταύλα, η Παναγία Ευαγγελίστρια στο Ντολάπντερε, ο Άγιος Νικόλαος στο Νιχώρι, ο Άγιος Χαράλαμπος στο Μπεμπέκι, η Αγία Τριάδα στη Χαλκηδόνα, ο Άγιος Γεώργιος Μακροχωρίου, η Αγία Τριάδα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Άη Γιώργης ο Κουδουνάς στην Πρίγκιπο και όλες οι υπόλοιπες.


Η Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί θα βιώσουν την κορύφωση του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση του Ιησού και την περιφορά του Επιταφίου. Το έθιμο του προσκυνήματος των επτά επιταφίων αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον στην Πόλη. Είναι κοινό σε όλες τις χριστιανικές κοινότητες, το τηρούν καθολικοί και Αρμένιοι.

Οι πιστοί επισκέπτονται επτά εκκλησιές και περνούν κάτω από τους επιταφίους τους. Στο ναό των Παμμέγιστων Ταξιαρχών στο Βαλατά, οι πιστοί θα προσέλθουν σήμερα για να περάσουν τη ζουλόπετρα: μια στενή οπή στη βάση ενός τοίχου του ναού, που οδηγεί σε ένα μικρό δωμάτιο. Το πέρασμα αυτό το διέρχονται τρεις φορές, για επίκληση καλής τύχης. 


Η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της Πριγκήπου, τον Απρίλιο του 2011

Μια ακόμα ιδιαίτερη στιγμή του πολίτικου Πάσχα είναι η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της Πριγκήπου. Η Παναγία της Πριγκήπου είναι η μόνη ρωμαίικη ενορία που πραγματοποιεί περιφορά έξω στους δρόμους. Το Μεγάλο Σάββατο στις περισότερες εκκλησίες θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία του Εσπερινού, και το βράδυ η Ανάσταση του Χριστού.