13 Απρίλιος 2015, 18:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2016, 14:05

100 χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία – Οι εκδηλώσεις

  • 100 χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία – Οι εκδηλώσεις
    Προσκύνημα μαθητών στο Μνημείο Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ στην Αρμενία

Με πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία και επίδοση υπομνήματος στον Τούρκο πρέσβη κορυφώνονται την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, στις 18:00, οι εκδηλώσεις των Αρμενίων στην Αθήνα, με αφορμή την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία το 1915.

Ανήμερα της επετείου, θα γίνει στις 16:00 και η επίσημη δοξολογία στο Μνημείο Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων από τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης και εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας. Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής.


Η Αγία Έδρα Ετσμιατζίν της Αρμενίας

Θα προηγηθεί η τελετή αγιοποίησης των μαρτύρων της Αρμενικής Γενοκτονίας στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην Παλαιά Κοκκινιά την Πέμπτη 23 Απριλίου, στις 15:00, και σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με την Αγία Έδρα Ετσμιατζίν της Αρμενίας.

Η κεντρική πολιτική εκδήλωση για να τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα γίνει την Κυριακή 19 Απριλίου, στις 10:30, στο θέατρο Παλλάς με κεντρική ομιλήτρια την ευρωβουλευτή Κύπρου δρ Ελένη Θεοχάρους. Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Στο πλαίσιο των δράσεων, το περιοδικό Αρμενικά δημιούργησε την ιστοσελίδα www.armeniangenocide100.gr, όπου μπορεί κανείς να βρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς επίσης ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία.

Οι δράσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος δεν θα σταματήσουν στις 24 Απριλίου, αλλά θα συνεχιστούν όλη τη χρονιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και άλλες πόλεις.

Ήδη έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 18:30, στο κτήριο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) έκθεση με τίτλο «Η Γενοκτονία των Αρμενίων στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου της εποχής». Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την ΟΚΕ και την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα.

Λίγες μέρες αργότερα, την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η 3η Ποδηλατοδρομία Μνήμης της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων «Χομενετμέν», σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης. Η εκκίνηση θα γίνει από τον Πειραιά και ο τερματισμός στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης όπου βρίσκεται το μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη.

Στο πλαίσιο των δράσεων, το περιοδικό Αρμενικά δημιούργησε την ιστοσελίδα www.armeniangenocide100.gr, όπου μπορεί κανείς να βρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς επίσης ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία.