9 Απρίλιος 2015, 14:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2015, 18:56

Από τις 20 Απριλίου οι αιτήσεις για δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου και σίτισης

  • Reuters: Ο ESM εξετάζει τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Για ένα μήνα, από τις 20 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου, θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τις παροχές που προβλέπονται στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες υλοποίησης των άμεσων μέτρων.

Οι κοινωνικές παροχές αφορούν τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος (300 κιλοβατώρες το μήνα), τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.

Με την αναμενόμενη υπουργική απόφαση θα εξειδικεύονται αυτές οι παροχές και θα καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και οι φορείς που είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση των μέτρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου, όπου και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) όπου θα τους παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης».