9 Απρίλιος 2015, 13:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2015, 13:14

Προθεσμία για νέα λίστα έδωσε το Euroworking Group στην Ελλάδα

  • Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία, και στο βάθος προληπτικά μέτρα
    (Φωτ.: EPA / Patrick Pleul)

Μία προς μία εξετάστηκαν οι ελληνικές προτάσεις στη συνεδρίαση του χθεσινού Euroworking Group, ενώ στο δείπνο που ακολούθησε εταίροι και τεχνικοί σύμβουλοι εστίασαν στα σημεία διαφωνίας, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωναν αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Όπως ανέφεραν, έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί ως προς τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην 26σελιδη επιστολή Βαρουφάκη.

Γενική εκτίμηση είναι ότι η τελική επίτευξη συμφωνίας, που θα ξεκλειδώσει μέρος των χρημάτων από την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης, θα αναζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου στη Ρίγα.

Ρεπορτάζ της Καθημερινής, το οποίο αναμεταδίδει το Reuters, αναφέρει ότι στην Ελλάδα δόθηκε περιθώριο έξι εργάσιμων ημερών για να παραδώσει μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων ώστε το Eurogroup της 25ης Απριλίου να επικυρώσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να φέρει φορολογικό νομοσχέδιο (που θα περιλαμβάνει και τον ΦΠΑ) έως τις 21 Απριλίου. Μέχρι τη συνάντηση της Ρίγας οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών.