9 Απρίλιος 2015, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2016, 14:48

Ένα μοιρολόι στη μνήμη του Παναγιώτη Ποικιλίδη

  • Ένα μοιρολόι στη μνήμη του Παναγιώτη Ποικιλίδη

Ένα μοιρολόι στη μνήμη του κορυφαίου Πόντιου αθλητή της πάλης Παναγιώτη (Πάντσο) Ποικιλίδη, που πήρε μέρος σε τέσσερις Ολυμπιάδες, τραγούδησαν στο μνήμα του προχθές οι δημιουργοί του, παρουσία της χήρας του αδικοχαμένου Πόντιου «γίγαντα».

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα δημοκρατία, τους στίχους έγραψε ο φιλόλογος και ιστορικός του ποντιακού ελληνισμού Γιάννης Λαζαρίδης και το έντυσε μουσικά σε ρυθμό αργό ομάλ’ Καρς ο Δημήτρης Καρασαββίδης.

«Έτρεμα στο άκουσμα της θλιβερής είδησης, δεν πίστευα στ' αυτιά μου» είπε στην εφημερίδα ο Γ. Λαζαρίδης, περιγράφοντας τη στιγμή που έμαθε, πέρυσι το Μάιο, ότι χάθηκε ο Ποικιλίδης σε ηλικία μόλις 49 ετών. «Αμέσως έπιασα ένα κομμάτι χαρτί κλαίγοντας κι έβγαλα μέσα από την καρδιά μου τους πρώτους στίχους για τον Παναγιώτη». Έτσι γεννήθηκε «Το μοιρολόι του Πάνου», στο ρυθμό που αγαπούσε.

Με τη συνοδεία ποντιακής λύρας ακούστηκαν οι στίχοι... «σ' εσέν χαμάν, γιαβρί μ', θ' ανοί'ει τη Παραδείσ' η πύλη, αείμνεστος θ' απεμέντς, έι Πάντσο Ποικιλίδη». Δάκρυα πλημμύρισαν τα μάτια της χήρας του, Ρίτσας, και του 17χρονου γιου τους Αλέξανδρου. Δύο ακόμα παιδιά, δύο κορίτσια, άφησε πίσω του ο Παναγιώτης. Την 23χρονη Αναστασία και την 21 ετών Πηνελόπη.

Η Ρίτσα δήλωσε πάντως πικραμένη από την εγκατάλειψη. Με εξαίρεση, όπως είπε στη δημοκρατία, τον ΠΑΟΚ «που μας στήριξε από την πρώτη στιγμή, και ειδικά ο Ιβάν Σαββίδης. Βρέθηκε στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, όπως και στους Κοντσάρεβα, Γκαγκάτση, Μαυρομάτη, Σαράτση, τους παίκτες του ΠΑΟΚ και τους βετεράνους. Μας στάθηκαν πραγματικά...».

Η χήρα του Ποικιλίδη θυμήθηκε και τα τελευταία του λόγια: «Ρίτσα, τα παιδιά και τα μάτια σου, εγώ φεύγω». «Για μένα ήταν ένας ήρωας», λέει ο γιος του. «Ελπίζω να μας βλέπει από ψηλά, θα... παλέψουμε για να τον κάνουμε υπερήφανο.»