14 Απρίλιος 2015, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2015, 10:05

Γνωρίστε τον Πόντο μαζί με τους κατοίκους του!

  • Γνωρίστε τον Πόντο μαζί με τους κατοίκους του!
    Η Παναγία Σουμελά
  • Γνωρίστε τον Πόντο μαζί με τους κατοίκους του!

Τον κόσμο από το χέρι παίρνουν άριστοι γνώστες της περιοχής του Πόντου και τον οδηγούν σε ένα μαγικό ταξίδι, ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού.

Ένα πάντρεμα του χθες με το σήμερα, με «ιχνηλάτες» τους απογόνους των ξενιτεμένων, αλλά και τους σημερινούς κατοίκους της περιοχής. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 8 έως τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015, με τους εμπνευστές του να υπόσχονται συγκίνηση, γνώση και πολλά συναισθήματα. Κατά τη διάρκειά του θα διδαχθούν χοροί ανάλογα με την περιοχή επίσκεψης, ενώ λυράρης θα συνοδεύει συνεχώς την αποστολή, κάνοντας την διαδρομή πιο κεφάτη και πιο… μελωδική. 

Οι πρώτες πληροφορίες για το πρόγραμμα:

Σάββατο 8 Αυγούστου: Συνάντηση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πτήση για Σαμψούντα (21:15-22:50).

Κυριακή 9 Αυγούστου: Εκδρομή στη Σινώπη και ξενάγηση στο ναό της Θεοτόκου ή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (τώρα Μπαλατλάρ Κιλισεσί), στα τείχη, τις φυλακές (Τσεζά Εβί), το Αρχαιολογικό Μουσείο και το άγαλμα του Διογένη. Επιστροφή στη Σαμψούντα.


Την ευκαιρία να επισκεφτούν και τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαμψούντας θα έχουν οι ταξιδιώτες

Δευτέρα 10 Αυγούστου: Ξενάγηση στη Σαμψούντα και επίσκεψη στο «Χωριό των Αμαζόνων», στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Γιαλί Τζαμί, το Μερκέζ Τζαμί και τη συνοικία Κατίκιοϊ.

Τρίτη 11 Αυγούστου: Αναχώρηση για Τραπεζούντα μέσω Οινόης, Φάτσας, Ιασώνειου Άκρου με το ναό του Αγίου Νικολάου ή της Παναγίας (στάση για καφέ), Ορντού (στάση για φαγητό, ξενάγηση) και Κερασούντας, όπου προβλέπεται επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου (που λειτουργεί ως μουσείο) και στο σπίτι του Καπεταν-Γιώργη Κωνσταντινίδη (σήμερα Πανεπιστήμιο Κερασούντας). Στη συνέχεια, μέσω Τρίπολης, άφιξη στην Τραπεζούντα.


Το κέντρο της Τραπεζούντας

Τετάρτη 12 Αυγούστου: Εκδρομή σε Τσάικαρα, Ουζουνγκιόλ (στάση για φαγητό, γλέντι), Σούρμενα (στάση για καφέ, βόλτα).

Πέμπτη 13 Αυγούστου: Εκδρομή σε Τόνια, Σάιρατς (στάση για φαγητό, γλέντι).

Παρασκευή 14 Αυγούστου: Ξενάγηση στην Τραπεζούντα (Αγια-Σοφιά, βίλα Καπαγιαννίδη, Μουσείο, Άγιος Ευγένιος, που λειτουργεί πλέον ως τζαμί, πύργος της Αυτοκράτειρας Ειρήνης, Ποζ Τεπέ για πανοραμική θέα της πόλης, Μοναστήρι της Θεοτόκου).


Ο πύργος της Αυτοκράτειρας Ειρήνης στην Τραπεζούντα

Σάββατο 15 Αυγούστου: Προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά και συμμετοχή στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Το βράδυ στα Σούρμενα, για γλέντι με Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες ποντιακής καταγωγής.

Κυριακή 16 Αυγούστου: Ημέρα ελεύθερη, προαιρετική εκδρομή στα χωριά της Ματσούκας και τα Σιμοχώρια, ή ανατολικά στο Χεμσίν. Το απόγευμα χαμάμ.

Δευτέρα 17 Αυγούστου: Πτήση για Κωνσταντινούπολη (07:15-09:25).

  • Πληροφορίες: 6985677877, 6971549261 | dancerpontiac@hotmail.com, adilkara1978@hotmail.com.