8 Απρίλιος 2015, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2015, 15:40

Λευκός αστυνομικός πυροβόλησε πισώπλατα και σκότωσε μαύρο άνδρα (βίντεο)

  • Λευκός αστυνομικός πυροβόλησε πισώπλατα και σκότωσε μαύρο άνδρα (βίντεο)

Σε μια Αμερική όπου τους τελευταίους μήνες η ατμόσφαιρα μυρίζει… μπαρούτι εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων περιστατικών αστυνομικής βίας εναντίον φυλετικών μειονοτήτων, και ειδικότερα των μαύρων, η New York Times αποκαλύπτει τη δολοφονία ενός άοπλου μαύρου από λευκό αστυνομικό στη Νότια Καρολίνα.

Η εφημερίδα δημοσιοποίησε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει τον αστυνομικό να πυροβολεί οκτώ φορές πισώπλατα τον άνδρα που τρέχει αφότου είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας. Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο στο Νορθ Τσάρλεστον και ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι ενήργησε ευρισκόμενος σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο βίντεο που τράβηξε με το κινητό του –και βρίζοντας– ένας περαστικός είναι αποκαλυπτικές ενώ πρόκειται για το πρώτο ντοκουμένο δολοφονίας αφροαμερικανού. Ο αστυνομικός Μαρκ Σλάγκερ σταματά το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ουόλτερ Σκοτ εξαιτίας ενός σπασμένου πίσω φαναριού. Σύμφωνα με τη New York Times ο αστυνομικός δήλωσε από τον ραδιοπομπό του ότι το θύμα τού άρπαξε τη συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser). Στο βίντεο, όμως, φαίνεται ότι ο αστυνομικός την χρησιμοποιεί εναντίον του Ουόλτερ Σκοτ την ώρα ενός διαπληκτισμού.

Τότε το θύμα ξεφεύγει, τρέχοντας με δυσκολία, ενώ ο αστυνομικός βγάζει το όπλο του και τον πυροβολεί οκτώ φορές πισώπλατα.

Ο άνδρας πέφτει στο έδαφος μετά τον τελευταίο πυροβολισμό. Στη συνέχεια ο αστυνομικός εμφανίζεται να βαδίζει ήρεμα προς τον πεσμένο άνδρα και του γυρίζει τα χέρια στην πλάτη για να τού περάσει χειροπέδες. Ο άνδρας πεθαίνει λίγες στιγμές αργότερα.

 
Προσοχή! Το βίντεο-ντοκουμέντο περιέχει σκληρές εικόνες

Στο ένταλμα σύλληψης αναγράφεται ότι «ο Τόμας Σλάγκερ σκότωσε το θύμα παρανόμως και εκ προμελέτης». Ο λευκός αστυνομικός συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο, που επισείουν από θανατική ποινή μέχρι 30ετή κάθειρξη. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι «θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις εξελίξεις» της υπόθεσης, διευκρινίζοντας ότι έρευνα διεξάγει και το FBI.