7 Απρίλιος 2015, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2015, 20:21

Γκάμπριελ: «Βλακώδεις» οι ελληνικές εκτιμήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις

  • Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε ο Γερμανός αντικαγκελάριος
    Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (EPA/Maurizio Gambarini)

Με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει το Βερολίνο τις νέες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος των πολεμικών αποζημιώσεων. Ερωτηθείς σχετικά με τα 287,7 δισ. ευρώ που υπολογίζει η Ελλάδα ότι της χρωστά η Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απάντησε: «Ειλικρινά, βρίσκω ότι είναι βλακώδεις».

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ συνέχισε λέγοντας ότι «με αυτό τον τρόπο, σε τελευταία ανάλυση, η Ελλάδα επιδιώκει να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη ώστε να ξεπεράσει την κρίση κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει.  

»Και αυτό το περιθώριο δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή τις πολεμικές αποζημιώσεις», συνέχισε ο Γκάμπριελ.

Το Βερολίνο επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων· Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν λέγοντας ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Επιχείρημά τους είναι μία πληρωμή 115 εκατ. μάρκων που είχε γίνει τη δεκαετία του 1960. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απαντώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο επανέλαβε ότι το ζήτημα «έχει κλείσει, νομικά και πολιτικά».