7 Απρίλιος 2015, 18:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2015, 12:16

Βυθισμένος ναός της βιθυνικής Νίκαιας μετατρέπεται σε μουσείο

  • Βυθισμένος ναός της βιθυνικής Νίκαιας μετατρέπεται σε μουσείο

Σε μουσείο κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, θα μετατραπεί η βυθισμένη βασιλική που ανακαλύφθηκε στην Ασκανία λίμνη της βιθυνικής Νίκαιας (Iznik), στη βορειοανατολική επαρχία της Προύσας. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ενέκρινε τη σχετική πρόταση, η οποία θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του μητροπολιτικού δήμου της Προύσας, που θα είναι και ο βασικός χορηγός του έργου. Μόλις ολοκληρωθεί το πρωτοποριακό εγχείρημα, αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το βυζαντινό μνημείο ανακαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου από την αεροφωτογράφιση της περιοχής για την καταγραφή των ιστορικών και πολιτιστικών της χώρων. 

Περιλαμβάνεται –σύμφωνα με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ– στις 10 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για το 2014.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μουσταφά Σαχίν η εκκλησία χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Ο επικεφαλής του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Uludağ θεωρεί ότι το σπουδαίο οικοδόμημα ανεγέρθηκε στη μνήμη του Άγιου Νεόφυτου που μαρτύρησε στις όχθες της λίμνης από Ρωμαίους στρατιώτες κατά την εποχή των διωγμών.

Στο μέρος όπου είναι βυθισμένη η βασιλική εκκλησία έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες. Σε πρώτο στάδιο, ομάδα ειδικών κάνει λεπτομερή καταγραφή της επιφάνειας του σημαντικού οικοδομήματος. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε έρευνες για την πιθανότητα νέων ευρημάτων στην υποθαλάσσια περιοχή του μνημείου, και κατόπιν θα μπει στην τελική φάση ο σχεδιασμός και η κατασκευή του έργου.