7 Απρίλιος 2015, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2015, 16:43

Ιβάν Σαββίδης: Ελλάδα και Ρωσία δεν μπορούν η μία χωρίς την άλλη

  • Ο Ιβάν Σαββίδης στην Ελλάδα για το 17ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων
    Φωτ.: kommersant.ru

Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα –στο πλαίσιο του οποίου θα συναντηθεί με Έλληνες ομογενείς, μεταξύ αυτών και με τον Ιβάν Σαββίδη–, ο γνωστός επιχειρηματίας έδωσε μεγάλη συνέντευξη στη ρωσική ιστοσελίδα kommersant.ru. «Δεν έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ρωσία», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε ποια ανάγκη υπαγορεύει το επικείμενο ραντεβού Πούτιν-Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον Ιβάν Σαββίδη, η καλύτερη στρατηγική είναι οι συζητήσεις πάνω από μία φορά το χρόνο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. «Δυστυχώς από την εποχή που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας έγιναν πιο ψυχρές. Οι Βρυξέλλες απλώς δεν μπορούν να ανεχθούν μια πολύ στενή προσέγγιση ενός μέλους τους με τη Ρωσία», εξήγησε, αλλά πρόσθεσε ότι και η Ρωσία σε κάποιο βαθμό έπαυσε να βλέπει την Ελλάδα ως έναν υποψήφιο συνεργάτη.

Σαββίδης: Είναι ενδιαφέρον πως ακόμη κι αυτή την περίοδο η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να εστιάζει στη συνεργασία με τη Ρωσία.

Ο ομογενής επιχειρηματίας στη συνέντευξη που παραχώρησε εμφανίστηκε βέβαιος ότι με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα οι δύο χώρες έχουν την ευκαιρία για μια επαναπροσέγγιση. «Στην Ελλάδα έχουν αντιληφθεί την επιθυμία να επανακτήσουν στενές σχέσεις με την Ρωσία. Ειλικρινά, είμαι πολύ χαρούμενος γιατί πίσω από αυτό κρύβεται πολλή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου. Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά, κατά τη γνώμη μου», ανέφερε.

Ερωτώμενος για το ποια ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας πρέπει να επιλυθούν σε επίπεδο κορυφής, ο Ιβάν Σαββίδης ανέφερε ότι ο τουρισμός και η ενέργεια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Μπορούν να συζητηθούν διάφορα ζητήματα που αφορούν πολέμους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αναπόφευκτα, η συζήτηση θα επηρεαστεί από ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας», κατέληξε.