7 Απρίλιος 2015, 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2015, 18:18

Στον ανακριτή που ερευνά τις μίζες για εξοπλισμούς κατέθεσε ο Όσβαλντ

  • Στον ανακριτή που ερευνά τις μίζες για εξοπλισμούς κατέθεσε ο Όσβαλντ
    Για την προμήθεια των αντιαεροπορικών ASRAD απολογήθηκε ο Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ (φωτ.: Γιάννης Κολεσίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κατάθεση στον Ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή έδωσε ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, που συνελήφθη χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οδηγήθηκε στην ελληνική δικαιοσύνη καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε τέσσερις υποθέσεις «ξεπλύματος» παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι ερωτήσεις που έγιναν από τον ανακριτή στο τραπεζικό στέλεχος της Dresden Bank, και στη συνέχεια της BNP PARISBAS, αφορούσαν την υπόθεση προμήθειας των αντιαεροπορικών ASRAD από τη γερμανική εταιρεία ATLAS.

Ο Όσβαλντ αρνήθηκε ότι γνωρίζει οτιδήποτε για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις. Υποστήριξε ότι η μόνη του εμπλοκή αφορά έναν λογαριασμό που είχε ανοίξει στο παρελθόν για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα.

Όσβαλντ: Δεν γνώριζα ότι τα χρήματα του Κάντα προέρχονταν από δωροδοκία.

Ο ίδιος ο Αντώνης Κάντας, κατηγορούμενος σε πολλές από τις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά, έχει υποστηρίξει πως ο Ελβετός τραπεζίτης ήταν εκείνος που αναλάμβανε την «τακτοποίηση των μαύρων χρημάτων».

Τις επόμενες ημέρες ο Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, που παραμένει κρατούμενος, θα βρεθεί εκ νέου στα δικαστήρια της Ευελπίδων καθώς θα κληθεί να απολογηθεί για την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer.

Εκτός αυτών των υποθέσεων έχει ήδη παραπεμφθεί να δικαστεί με τους συγκατηγορουμένους του για άλλες δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς: Τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη SIEMENS και την προμήθεια υποβρυχίων.