7 Απρίλιος 2015, 15:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2015, 20:34

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2015 στα Σούρμενα, με χιλιάδες επισκέπτες όπως κάθε χρόνο

  • Παμποντιακόν Πανοΰρ 2015 στα Σούρμενα, με χιλιάδες επισκέπτες όπως κάθε χρόνο

Το ετήσιο ραντεβού τους δίνουν και φέτος οι Πόντιοι Σουρμένων στο «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα», με αποκορύφωμα την αναβίωση του ταφικού ποντιακού εθίμου την Κυριακή του Θωμά. Το παρών όπως κάθε χρόνο αναμένεται να δώσουν χιλιάδες Πόντιοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι διατηρούν την πίστη στις ρίζες τους και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους.

Οι φετινές εκδηλώσεις από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 93 χρόνων από τον βίαιο ξεριζωμό των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, και 91 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Μεταξύ των σημαντικών δρωμένων που θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια των πενθήμερων εκδηλώσεων, είναι:

  • Την Τετάρτη 15 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Ποντιακός ανθρωπισμός και Εβραίοι», όπου θα παρουσιαστεί το πανανθρώπινο παράδειγμα θάρρους και αγάπης της οικογένειας Αργυροπούλου, η οποία φιλοξένησε και διέσωσε από το Ολοκαύτωμα την Στερίνα Ταμπώχ, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των Γερμανών, ενώ η ποινή για όποιον έκρυβε Εβραίο ήταν ο θάνατος. Η εκδήλωση, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία της η ίδια η Στερίνα Ταμπώχ, θα πλαισιωθεί από την ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη με τίτλο «Ο Βησσαρίων και οι εβραίοι. Νυρεμβέργη - Βενετία, 1460-1463».
  • Την Πέμπτη 16 Απριλίου, για δεύτερη φορά, διοργανώνεται το Ποδοσφαιρικό Συναπάντημα Παλαίμαχων Προσφυγικών Ομάδων, με αγώνες βετεράνων του Πανιώνιου, του Απόλλωνα 1926, του Φωστήρα Αθηνών, του Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ν. Ιωνίας, του Παλαλιακού Θεσσαλονίκης και του Αθλητικού Συλλόγου Σουρμένων.
  • Την Κυριακή 19 Απριλίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού, διοργανώνεται αιμοδοσία πολιτών με το σύνθημα «Δίνω αίμα, χαρίζω ζωή», που επιδιώκει να περάσει το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης των Ποντίων, 93 χρόνια μετά τον βίαιο ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες και 91 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου τους.

  • Την ίδια μέρα, Κυριακή του Θωμά, θα γίνει η τέλεση του ταφικού εθίμου στο Κοιμητήριο Σουρμένων. Το έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής τηρείται με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας – αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.
  • Επιπλέον, στις 17-18-19 Απριλίου, στην πλατεία Σουρμένων, ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι άλλων περιοχών από όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά συγκροτήματά τους παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς.
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ15
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2015
19:30
Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων σας προσκαλεί στο Παμποντιακόν Πανοΰρ 2015 - τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα...