7 Απρίλιος 2015, 08:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2015, 09:17

156 «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής για τα Μνημόνια

  • 156 «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής για τα Μνημόνια

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια τάχθηκε η πλειοψηφία της Βουλής κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε τα ξημερώματα της Μ.Τρίτης στη Βουλή, και μετά από μια συζήτηση που κυμάνθηκε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους. Από τους 300 βουλευτές ψήφισαν 250, με τα «ναι» να είναι 156, τα «όχι» 72, και 22 τα «παρών».

«Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη και στα γεωπολιτικά και δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές» είπε ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα κορυφώθηκε με εκατέρωθεν εκτόξευση απειλών περί αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τα κυβερνητικά τους αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός τόσο προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και προς τους δανειστές, λέγοντας μάλιστα ενόψει της επίσκεψής του στην Μόσχα πως «η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη και στα γεωπολιτικά και δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές».

Από την άλλη πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς του επισήμανε ότι θα υπάρξει προανακριτική επιτροπή «για εκείνον που θα ρίξει την χώρα στα βράχια». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προειδοποιώντας επίσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς χρονικούς σταθμούς: τα γεγονότα των Καννών, το «κούρεμα» του χρέους (PSI) αλλά και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά.