2 Ιούλιος 2013, 08:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:26

Η Κροατία έγινε το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Η Κροατία έγινε το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είναι η μέρα που πραγματοποιούνται όλα τα όνειρα, όχι μόνον αυτής της γενιάς, αλλά και πολλών προηγούμενων γενεών, η μέρα που δημιουργούμε τα θεμέλια για ασφαλές, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον των νέων γενεών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς τα ξημερώματα στο πλαίσιο του κεντρικού εορτασμού για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ από χθες, 1η Ιουλίου 2013.

"Σήμερα είναι μέρα χαράς για την πατρίδα μας. Ημέρα κατά την οποία γινόμαστε δεκτοί στη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη ένωση ευρωπαϊκών κρατών, που υπήρξε ποτέ στην ήπειρό μας" τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Μπαν Γέλατσιτς.

"Η Κροατία ήταν και παραμένει τμήμα της Ευρώπης, στην οποία ανήκει όχι μόνο λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και λόγω των αξιών της ελευθερίας, η οποία σημαίνει ελεύθερη Κροατία σε μία ελεύθερη Ευρώπη, όπως και ελεύθερο άτομο που εκφράζεται χωρίς παρεμβάσεις και εξαναγκασμούς.

Η ελευθερία περικλείει την ισότητα των μεγάλων και των μικρών, της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, των κρατών και των ανθρώπων που είναι διαφορετικοί αλλά σέβονται και διαφυλάσσουν την ελευθερία των άλλων. Η ελευθερία περιλαμβάνει αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων" υπογράμμισε ο κ. Γιοσίποβιτς ενώπιον χιλιάδων πολιτών.
Επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι ένωση ειρήνης και ασφάλειας και ότι η Κροατία, η ιστορία της οποίας ήταν δύσκολη και τραγική εντάσσεται στην ΕΕ για να διασφαλίσει για την ίδια και για τις νέες γενιές την ειρήνη και σταθερότητα.

"Για αυτό επιθυμούμε η Ευρώπη να μην σταθεί στα σύνορά μας. Ας είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες και τους ανθρώπους καλής βούλησης, σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν ειρηνικά και ελεύθερα με άλλους το ευρωπαϊκό όνειρο και το μέλλον" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κροατίας.

"Αποδείξαμε ότι όταν θέλουμε κάτι πολύ, όταν εργαζόμαστε από κοινού για την επίτευξη των επιθυμιών μας και των στόχων μας, αυτές τις επιθυμίες τις υλοποιούμε. Η ιστορία της κροατικής επιτυχίας είναι ιστορία ενότητας, επιμονής, φιλοδοξίας και οράματος" τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κροατία έχει μπροστά της πολύ σημαντικούς, όχι πάντα εύκολα πραγματοποιήσιμους στόχους και ότι ελευθερία, η δημοκρατία, η ευημερία, η γνώση και η επιτυχία δεν υλοποιούνται χωρίς θάρρος, γνώση, επιμονή και ενότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ