6 Απρίλιος 2015, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2015, 18:19

Εξοπλιστικά, υποβρύχια και SIEMENS βαρύνουν τον Ελβετό τραπεζίτη

  • Εξοπλιστικά, υποβρύχια και SIEMENS βαρύνουν τον Ελβετό τραπεζίτη
    Ο Όσβαλντ εμπλέκεται σε υποθέσεις «ξεπλύματος» παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα ενώ είναι μεταξύ των κατηγορούμενων για τη SIEMENS και τα υποβρύχια (φωτ.: Γιάννης Κολεσίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Προθεσμία για να απολογηθεί σχετικά με τις μίζες που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα πήρε ο Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, που συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα των δικαστικών Αρχών.

Ο Ελβετός, τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARISBAS, οδηγήθηκε στους Ανακριτές Διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη. Ο μεν πρώτος ερευνά την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN, ενώ στη δεύτερη έχει ανατεθεί ο φάκελος με την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer.

Και για τις δύο υποθέσεις ο Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούν πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Έως ότου ετοιμάσει την απολογία του, ο κατηγορούμενος παραμένει κρατούμενος.

Ο Όσβαλντ έχει ήδη παραπεμφθεί να δικαστεί με τους συγκατηγορουμένους του για άλλες δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς: Τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη SIEMENS και την προμήθεια υποβρυχίων.

Τον Ελβετό τραπεζίτη καλεί ως μάρτυρα και ο Ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής, ο οποίος ερευνά δωροδοκίες για την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρεία STN ATLAS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών για τις υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, ο Όσβαλντ (όπως και ο υφιστάμενός του, κατηγορούμενος για εξοπλιστικά, Φάνης Λυγινός) φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στο «ξέπλυμα» μεγάλων χρηματικών ποσών που δόθηκαν για συμβάσεις του Δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ