6 Απρίλιος 2015, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2015, 17:09

Ναό των Τζεντάι ζητούν Τούρκοι φοιτητές στη Σμύρνη

  • Ναό των Τζεντάι ζητούν Τούρκοι φοιτητές στη Σμύρνη

Ναό των Τζεντάι αλλά και βουδιστικό ναό ζητούν οι Τούρκοι φοιτητές να κατασκευαστούν στα πανεπιστήμιά τους, ενοχλημένοι από τα τζαμιά που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα εκπαιδευτικά ιδρύματα λόγω της «μεγάλης ζήτησης».

Μάλιστα ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές διαδικτυακές ψηφοφορίες στο change.org –την πλατφόρμα όπου υποτίθεται ότι τέθηκαν προς ψήφιση και τα αιτήματα για την κατασκευή των τζαμιών– με περισσότερους από 25.000 να έχουν υπογράψει υπέρ της οικοδόμησης βουδιστικού ναού στο İTÜ της Κωνσταντινούπολης.

«Για να στρατολογήσουμε νέους Τζεντάι και να φέρουμε ισορροπία στη Δύναμη, θέλουμε έναν ναό Τζεντάι» αναφέρεται στο διαδικτυακό αίτημα.

«Δεν μπορώ να εκτελέσω τα θρησκευτικά καθήκοντά μου επειδή ο κοντινότερος ναός είναι 2.000 χιλιόμετρα μακριά και δεν μπορώ να πάω εκεί στη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος» γράφει ο Ουτκού Γκιουρτσάγκ Μπορατάτς, ένας από τους φοιτητές που υπέγραψαν το αίτημα για την κατασκευή βουδιστικού ναού.

Η Ζεϊνέπ Έζκατιπ, εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet εξέφρασε το παράπονο ότι παρά την «τεράστια ζήτηση» για τον προτεινόμενο βουδιστικό ναό, δεν ήρθε σε επαφή μαζί της κανένας από το πανεπιστήμιο.

«Εάν νομίζουν ότι η κατασκευή ενός τζαμιού είναι ρεαλιστική, σε αντίθεση με τη κατασκευή ενός βουδιστικού ναού, επειδή χρειάζεται προηγουμένως να συγκεντρωθούν δωρεές, κάνουν λάθος. Έχουμε ήδη λάβει αρκετές υποσχέσεις για δωρεές προκειμένου να αποπερατωθεί η κατασκευή» είπε.

Κάπου πρέπει να προσεύχονται και οι Τζεντάι

Μια ανάλογη καμπάνια ξεκίνησαν φοιτητές και από άλλο πανεπιστήμιο, το Ντοκούζ Εϊλούλ (Dokuz Eylül) στη Σμύρνη, μόνο που εκείνοι ζητούν να κατασκευαστεί ναός των Τζεντάι, του φανταστικού μοναστικού ειρηνευτικού τάγματος στο σύμπαν της ταινίας Πόλεμος των Άστρων.

«Για να στρατολογήσουμε νέους Τζεντάι και να φέρουμε ισορροπία στη Δύναμη, θέλουμε έναν ναό Τζεντάι» αναφέρεται στο διαδικτυακό αίτημα που τέθηκε επίσης προς ψήφιση στην πλατφόρμα change.org, και μέχρι τώρα έλαβε περισσότερες από 3.900 υπογραφές.