6 Απρίλιος 2015, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2015, 18:36

Δύο ταινίες μικρού μήκους από μαθητές σάρωσαν διεθνώς – Δείτε τις (βίντεο)

  • Δύο ταινίες μικρού μήκους από μαθητές σάρωσαν διεθνώς – Δείτε τις (βίντεο)
    Ένα από τα σχολεία των μαθητών που απέσπασαν τα βραβεία για τις ταινίες μικρού μήκους
  • Δύο ταινίες μικρού μήκους από μαθητές σάρωσαν διεθνώς – Δείτε τις (βίντεο)
    Από τα γυρίσματα της ταινίας «Κοίταξέ με»

Τα πρώτα βραβεία σε πανελλήνιο και σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασαν οι δύο ταινίες μικρού μήκους Φοίνιξ και Κοίταξέ με από τους μαθητές του 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας και του Γυμνασίου της ακριτικής κωμόπολης των Φιλιατών, αντίστοιχα .

Αντικείμενο του σεναρίου των ταινιών τα συναισθήματα που βιώνουν οι έφηβοι, όπως η απελπισία και ο έρωτας.

Τη δράση των μαθητών υποστήριξε με αφοσίωση στη δημιουργική πλευρά τους, ο καθηγητής εικαστικής εκπαίδευσης Χαράλαμπος Κανδηλιώτης.  

Η ταινία Κοίταξε με, των μαθητών του τμήματος Γ1 του Γυμνασίου Φιλιατών, απέσπασε το α΄ βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία» 2015, που διοργάνωσε η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το τμήμα εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και η ΝΕΡΙΤ.

Μέσα σε 9 λεπτά ο πρωταγωνιστής, που είναι μαθητής του Γυμνασίου, υποδύεται έναν έφηβο που ζει στον δικό του κόσμο, καθώς η σκέψη του ταξιδεύει στις ερημιές και δεν αντιλαμβάνεται τα ερωτικά μηνύματα μιας κοπέλας που προσπαθεί να του κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Στο διαγωνισμό, που απευθύνθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της ομογένειας, κατατέθηκαν 244 ταινίες μικρού μήκους. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν πριν από δύο μέρες και το Γυμνάσιο Φιλιατών κέρδισε το α΄ βραβείο, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην κατηγορία μυθοπλασία.


Πίσω από τις κάμερες στην ταινία «Φοίνιξ»

Με την ταινία Φοίνιξ (βίντεο στο τέλος του κειμένου) που απέσπασε το α΄ βραβείο στο17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, είναι η πρώτη φορά που ελληνική συμμετοχή παίρνει το α΄ βραβείο. Τη σουρεαλιστική ταινία δημιούργησαν μαθητές του 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας μαζί με τον καθηγητή Χαράλαμπο Κανδηλιώτη, και η υπόθεση ξετυλίγεται γύρω από ένα κορίτσι απελπισμένο από τη φιλία και τις σχέσεις του, που παίρνει κουράγιο κάθε φορά που απελπίζεται και τελικά σηκώνεται στα πόδια του.

Η ταινία αρχικά κατατέθηκε στη 14η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, όπου απέσπασε το α΄ βραβείο, και στη συνέχεια πήρε μέρος στο διεθνές φεστιβάλ.