5 Απρίλιος 2015, 22:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2016, 19:36

Λειτουργία στον Άγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου μετά από 41 χρόνια!

  • Λειτουργία στον Άγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου μετά από 41 χρόνια!

Κρατώντας βάγια κλαδιά ελιάς, εκτοπισμένοι Μορφίτες εκκλησιάστηκαν την Κυριακή των Βαΐων, για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια, στον ναό του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος.

Απόγονοι των ακριτών, οι Μορφίτες ονομάζουν την Κυριακή των Βαΐων και «Κυριακή της ελιάς». Μέχρι το 1974, κάθε χρόνο γινόταν στον Άγιο Μάμα μεγάλο πανηγύρι, το οποίο συγκέντρωνε κόσμο από όλη την Κύπρο. Μετά ήρθε η εισβολή των Τούρκων, η κατοχή και όλα άλλαξαν... 

Λίγο πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτανεία της εικόνας της Βαϊοφόρου, στην οποία ο Χριστός εικονίζεται «καθήμενος επί πώλου όνου», ενώ εισερχόταν προ του Πάθους Του στα Ιεροσόλυμα. Επίσης, λιτανεύτηκε η εικόνα του Χρυσοσώτηρα από την κατεχόμενη Ακανθού. Απέναντι από τη δυτική πύλη του ναού ο μητροπολίτης Νεόφυτος, ανάγνωσε το Ευαγγέλιο. Στην συνέχεια όλοι εισήλθαν στον ναό, όπου έγινε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

Σε ομιλία του ο κ. Νεόφυτος ανέφερε: «Αυτό που ζούμε εδώ, αυτή την ευλογημένη ώρα, είναι τα προεόρτια της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, αλλά και τα προεόρτια της Αναστάσεως της Μόρφου και της Κύπρου.»

Στον ναό του Αγίου Μάμα προσήλθε και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάντσι. Αφού προσκύνησε τη λάρνακα του Αγίου, που βρίσκεται στο αριστερό κλίτος του ναού, ο μητροπολίτης Μόρφου τού ανέφερε ότι, σύμφωνα με την παράδοση, στα τέλη του 12ου αιώνα, αυτή (η λάρνακα) με το λείψανο του Αγίου ρίχτηκε στη θάλασσα από τη Μικρά Ασία και τα κύματα την έφεραν στην Κύπρο. Το λείψανο κλάπηκε κατά τις Σταυροφορίες, αλλά από την λάρνακα αναβλύζει μύρο.