5 Απρίλιος 2015, 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2015, 09:51

Κρίσιμο τετ α τετ Βαρουφάκη - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

  • Κρίσιμο τετ α τετ Βαρουφάκη - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα ραντεβού που μπορεί να φέρει πρόωρη Ανάσταση (στους Ορθοδόξους Έλληνες) την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών θα έχει σήμερα στην ουδέτερη θρησκευτικά Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το κρίσιμο για τη χώρα μας ραντεβού κλείστηκε μετά από τηλεφώνημα του Γ. Βαρουφάκη στην Κ. Λαγκάρντ κατά το οποίο της ζήτησε τη συνάντηση γιατί υπάρχει ανάγκη να την ενημερώσει από κοντά.

Η συνάντηση θα γίνει αργά το βράδυ, λίγα 24ωρα πριν η χώρα μας καταβάλλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα 450 εκατομμύρια ευρώ της δόσης που λήγει στις 9 Απριλίου, αλλά και πριν τις συσκέψεις του Euro-working Group δείχνει ακριβώς την κρισιμότητα των στιγμών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να ζητήσει από την επικεφαλής του ΔΝΤ να πείσει τους εταίρους ότι πρέπει να σταματήσουν την οικονομική ασφυξία και να απελευθερώσουν τις δόσεις προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση κατέθεσε τα μέτρα που ζητούσαν και επί της ουσίας να αφήσουν τα δύσκολα για τον Ιούνιο που η χώρα μας θα έχει μπει σε κανονικότητα από πλευράς οικονομικής ρευστότητας. Παράλληλα δεν αποκλείεται να ενημερώσει την Λαγκάρντ για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και πως υπάρχουν χρήματα τόσο για τη δόση όσο και για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ανοιχτό επίσης είναι το θέμα της αξιολόγησης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει να γίνει στην Αθήνα η τελευταία αξιολόγηση και να έχει ο απεσταλμένος της Ρίσι Γκογιάλ, πρόσβαση στα υπουργεία. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στις 10 το πρωί στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νάθαν Σιτς.